Petiţie pentru ajutarea oamenilor îngropaţi de cenuşă la Turceni

Problema locuitorilor de la Submaidane - Turceni, care au fost acoperiţi de cenuşa de la Complexul Energetic Oltenia, nu a fost soluţionată nici până acum, după un an de zile. Asta deşi compania a plătit miliarde de lei la diverse firme pentru a curăţa satul de cenuşă. Şi pentru că nu s-a întâmplat nimic, asociaţiile Bankwatch şi Greenpeace au lansat o Petiţie pentru sprijinirea familiilor afectate de poluarea cu cenuşă de la Turceni.

Bankwatch şi Greenpeace au solicitat Guvernului, Consiliului Judeţean Gorj şi Prefecturii Gorj să intervină pentru ca locuitorii din zona termocentralei Turceni să-şi poată folosi din nou terenurile şi să aibă acces la apă potabilă, se arată într-un comunicat de presă. Bankwatch şi Greenpeace au trimis ieri o petiţie autorităţilor publice pentru a urgenta lucrările de ecologizare pe terenurile afectate de poluarea cu cenuşă şi zgură din zona termocentralei pe cărbune Turceni. Ei lansat şi un film, dar şi un site un fotografii din zonă ce explică mai bine situaţia oamenilor din Turceni - Submaidane.

Amânări

Ecologiştii cer CE Oltenia curăţarea terenurilor de cenuşă şi apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curăţarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenuşa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt. Oamenii au mari probleme cu accesul la apă potabilă şi cer forarea la mai mare adâncime, montarea unor echipamente de filtrare a apei sau prin extinderea reţelei de alimentare cu apă în localitate. Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a stabilit o serie de măsuri care să fie luate de Complexul Energetic Oltenia pentru remedierea situaţiei.

Compania a demarat o serie de măsuri care au fost sistate în numai două luni de la accident. Ulterior, conducerea CE Oltenia a organizat o licitaţie pentru lucrările de ecologizare din Submaidane. Termenul iniţial, de 30 septembrie 2014, pentru finalizarea lucrărilor de remediere nu mai este valabil pentru că procedura de achiziţie a fost anulată, reluată şi contestată. Astfel, noul termen pentru finalizarea lucrărilor este februarie 2015.

CENUŞĂ

În perioada 15-20 decembrie 2013, la Depozitul de zgură şi cenuşă de la Turceni a aut loc o avarie ce a dus la o deversare de apă cu cenușă ce a inundat 15 hectare de terenuri agricole și 10 gospodării din zona Submaidane a localităților Turceni și Ionești, județul Gorj. Atunci, locuitorii din aceste zone şi-au petrecut sărbătorile de iarnă pe la rude şi adunând cenuşa din casă.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: