Pelerinajul jalei la Cârligei! Sinistraţii caută ce a mai rămas din case!
Sinistraţii din Bumbeşti Piţic, sat Cârligei, vin în fiecare zi în zona unde aveau gospodăriile până în urmă cu aproximativ două săptămâni, când pământul le-a îngropat casele. Oamenii caută resturi de materiale printre mormane de pământ în speranţa că le vor refolosi la construcţia altor locuinţe. La vârsta de 92 de ani, Ion Condel nu se poate dezlipi de bucata sa de pământ. Deşi aici a trăit coşmarul vieţii sale, bătrânul nu acceptă nici în ruptul capul să plece din sat. Sinistraţii speră că guvernanţii le vor întinde o mână de ajutor pentru a-şi putea ridica alte case tot în comuna lor.
Mormane de moloz şi câteva blăni! Atât a mai rămas din gospodăria Vioricăi Apostol din satul Cârligei. Mobila şi toată agoniseala de o viaţă a fost îngropată de pământ. Şi-au pierdut casele în urmă cu două săptămâni, dar oamenii vin în fiecare dimineaţă la fostele gospodării. Dacă cei în putere încearcă să recupereze ce mai pot, bătrânii se sprijină în toiag şi privesc cu lacrimi în ochii spre locul unde aveau casele. La vârsta de 92 de ani, Ion Condel spune că a trăit coşmarul vieţii lui. „Neam din neamul meu nu a văzut aşa ceva. Ne-a băgat Dumnezeu în groapă de vii. Seara ne-am pus liniştiţi în pat, iar dimineaţa ne-am trezit că se scufundă casele. A fost o fracţiune de secundă. Noroc că am reuşit să scăpăm cu viaţă. Pământul s-a lăsat în jos vreo 25-30 de metri. Nu ne gândeam vreodată că se va putea întâmpla aşa ceva. În zona noastră n-au fost niciodată inundaţii sau catastrofe de genul ăsta. Mânia lui Dumnezeu să ne îngroape de vii”, a declarat Ion Condel. Cu toate acestea, bătrânul este decis să rămână pe pământurile natale până când îşi va da ultima suflare. „Am auzit că vor să ne mute la Albeni, dar cine pleacă acolo? Nu vom pleca de aici nici morţi. Aici ne-am născut, aici ne-am crescut copiii, aici să ne îngroape”, a precizat cel mai vârstnic dintre sinistraţi.
Noaptea dorm în modul, ziua stau la fosta gospodărie
Pentru una dintre cele patru familii afectate de alunecările de teren a fost adus un modul, restul oamenilor au hotărât să stea tot la rude. Noaptea, pentru că ziua se întorc în locul unde au avut casele. „Trei familii dorm în continuare la rude, iar ziua vin să-şi păzească locuinţele şi să aibă grijă de animalele care au rămas în fostele gospodării. Doar o familie, compusă din doi părinţi şi doi copii, au solicitat modul pentru că nu aveau unde să locuiască. Modulul a fost amplasat lângă şcoală şi racordat la curentul electric”, a precizat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic. Familia Filip stă mai mult la fosta gospodărie decât în modul. „Doar noaptea mergem şi dormim în modul. Avem două fetiţe care merg la şcoală şi la grădiniţă şi nu le putem ţine aici şi noaptea. Modulul are curent electric, ni s-a montat un contor, iar domnul primar ne-a adus de la dumnealui de acasă două radiatoare pe curent. Doar noaptea mergem la modul, ziua stăm aici. Avem vaci şi trebuie să ne ocupăm de animale pentru că ele ne asigură traiul de zi cu zi, noi nu avem serviciu“. Nici ei nu vor să plece din comună. „Casa noastră avea 5 camere şi un beci, dar nu am putut recupera nimic. Nu vom pleca din comună, fetele sunt obişnuite aici. Sperăm că ne vor ajuta cumva să ne facem alte case undeva mai aproape de drum. În zona aceasta nu vom mai încerca să ridicăm alte construcţii pentru că ne este teamă pentru viaţa copiilor noştri”, a declarat Constantin Filip.