Patru ani fără alegeri. 2020, ultimul blat!
Mai sunt două săptămâni până la alegerile parlamentare și apoi vom avea patru ani fără alegeri. O să avem, în schimb, patru runde de alegeri în 2024, atunci fiind si europarlamentarele, și prezidențialele, și localele, și parlamentarele.
Dacă tot nu o să mai votăm atâția ani, poate nu ar strica o mobilizare acum, chiar dacă este pandemie și probabil că și vremea va fi urâtă. Sigur, cei din categoria de risc, cu multe boli, să stea acasă sau să cheme urna mobilă, dar cei mai sănătoși ar fi bine să voteze.
În Gorj, la alegerile locale, PSD a bătut PNL fără drept de apel, iar partide precum PMP sau Pro România abia au făcut pragul electoral, Alianța USR-PLUS nu a făcut 5%, iar dintre partidele neparlamentare cel mai bine s-au mișcat ADN și PER, care candidează la parlamentare împreună sub sigla Partidului Ecologist Român, dar și Verzii, care au intrat în Consiliul Local Târgu Jiu.
În campania pentru alegerile parlamentare, PSD aproape că nu există. Câteva clipuri electorale, câteva emisiuni neinteresante, foarte puține reacții pe subiecte de interes și nicio temă majoră impusă în dezbaterea locală.
Poate mă înșel, dar îmi pare un blat între PSD și Iordache de la PNL. Din inerție, PSD ar trebui să ia la aceste alegeri un senator și doi deputați. Social-democrații nu se arată afectați de campania deșănțată pe care primarii PSD o fac candidatului liberal la Senat, Ion Iordache. De ce? Pentru că și Iordache cere voturi pentru PNL doar la Senat. Oare în contrapartidă ajută PSD la Camera Deputaților? Vom vedea, dar cam așa pare, că PSD și-a făcut calculul să ia un senator și trei deputați cu sprijinul lui Iordache, care în schimb ar putea fi sigur pe mandatul de senator, care altfel ar fi incert chiar dacă omul de afaceri va fi al doilea pe județ. Asta ar strica totuși calculele PNL Gorj, care își propusese să câștige un mandat de senator și două de deputat la aceste alegeri.
PNL propune la aceste alegeri pe locurile eligibile trei candidați care au trecut pe la PSD, unii chiar pe la patru - cinci partide. PSD are o listă mai curată ca la alte alegeri, dar ca de obicei are oameni și pe alte liste.
PMP vine cu Davițoiu la Camera Deputaților și cu Sorin Boza la Senat. Le-ar trebui cinci mii de voturi în plus față de locale pentru a avea șanse să intre în parlament, destul de greu de obținut. Celor de la Pro România le trebuie chiar mai multe, aici șansele fiind doar teoretice.
Interesant este că pe scorul de la locale s-a făcut o simulare și ultimul post de deputat ar reveni celor de la USR PLUS. Dar, alianța este în creștere la nivel național, astfel că va avea un scor mult mai bun ca la locale, iar prin jocul rezultatelor poate avea și senator, și deputat.
Dintre partidele neparlamentare, singurul care apare în sondaje foarte aproape de pragul electoral este Partidul Ecologist Român, sub sigla căruia candidează 12 partide mici. La Gorj, cei de la ADN au făcut listele, pentru că Nicolae Ivăniși a făcut aproape cinci mii de voturi la locale. El deschide lista și la parlamentare, cu șanse mari de reușită dacă PER va face pragul la nivel național.
Opțiuni totuși puține pentru alegători, mai sunt candidați interesanți și la partidele mai mici, care nu au trecut de 2% în niciun sondaj, dar care merită o șansă în cazul în care v-ați săturat de politica partidelor mari.