Păstrăvii devin dependenți de drogurile din râuri
Păstrăvul poate deveni dependent de drogul psiho-stimulent metamfetamină când această substanță se acumulează în râuri, arată un studiu citat de CNN. Drogurile eliminate de consumatori ajung în sistemul de canalizare, iar apoi la uzinele de tratare a apelor uzate, dar acestea nu tratează o astfel de contaminare.
Potrivit studiului publicat în revista științifică Journal of Experimental Biology, cercetătorii conduși de Pavel Horky, un ecologist comportamental de la Universitatea de Științe Naturale din Praga, au încercat să afle dacă drogurile ilegale, la nivelul în care se găsesc în corpurile de apă, pot modifica comportamentul peștilor. Echipa a pus 40 de păstrăvi într-un bazin cu apă care conținea un nivel de metamfetamină similar cu cel descoperit în râuri cu apă dulce, iar după opt săptămâni i-a transferat într-un bazin cu apă curată.
O dată la două zile, cercetătorii verificau dacă peștii sufereau de sevraj, aceștia având posibilitatea să aleagă dacă să stea în apă curată sau în apa cu metamfetamină. Alți 40 de păstrăvi au fost folosiți ca grup de control. Păstrăvii care petrecuseră 8 săptămâni în apa cu droguri au ales această variantă în primele patru zile după mutarea în apă curată. Acest lucru arăta că peștii sufereau de sevraj, pentru că alegeau drogul, dacă era disponibil, potrivit cercetătorilor.
Echipa de oameni de știință a descoperit că peștii dependenți de droguri erau mai puțin activi decât cei care nu fuseseră niciodată expuși la metamfetamină, iar urme ale drogului au fost găsite în creierul lor și la 10 zile după expunere. Păstrăvii implicați în studiu au fost eutanasiați, iar țesutul lor cerebral a fost analizat de cercetători. Cercetătorii au concluzionat că și un nivel redus de droguri în râuri pot afecta animalele care trăiesc în ele.
Drogurile eliminate de consumatori ajung în sistemul de canalizare, iar apoi la uzinele de tratare a apelor uzate, dar acestea nu tratează o astfel de contaminare. Ulterior, apa tratată este eliberată în râuri, se arată în studiu.