Partidul care taie pensiile speciale
Sociologii analizează înainte de fiecare campanie electorală cam ce îşi doresc oamenii, predau studiile partidelor, care în baza lor îşi formulează oferta pentru anul respectiv. Acum câţiva ani, toate partidele se băteau pe sintagma „bunul simţ”, pentru că oamenii spuneau că s-au săturat de nesimţirea politicienilor. Mai înainte au prins mesajele anti-corupţie, pentru că oamenii se săturaseră de hoţiile lui Adrian Năstase şi ale baronilor săi.
Cred că viitoarea campanie electorală va fi despre nedreptate. Va fi o campanie în care vor avea de câştigat partidele care se vor poziţiona clar împotriva pensiilor speciale, partidele care vor promite desfiinţarea acelor funcţii publice cu salarii uriaşe şi responsabilităţi zero. Va câştiga partidul care dă mesaje clare.
Politicienii trebuie să dea mesaje clare. Mişcarea România Împreună, condusă de Dacian Cioloş, a început să dea astfel de mesaje şi probabil că nu întâmplător a depăşit 10% în sondaje. Şi Uniunea Salvaţi România este coerentă în mesaj, în sensul că votul parlamentarilor este în concordanţă cu mesajul public.
Mai dificil este la Partidul Naţional Liberal, unde cam jumătate dintre parlamentari au metehne pesediste. Degeaba spune Orban că partidul este împotriva pensiilor speciale, dacă jumătate dintre parlamentarii PNL votează pensiile speciale pentru aleşii locali. Orban ar trebui să îi trimită acasă pe deputaţii şi senatorii care coabitează cu PSD, altfel mesajul pe care îl va da în cei doi ani electorali care urmează nu va fi credibil.
Şi ALDE a crescut ca partid tot ca urmare a coerenţei în mesaj. În acest caz vorbim de un mesaj anti-justiţie, dar sunt oameni care cred în aiureala cu statul paralel şi îl creditează pe Tăriceanu.
PSD se duce pe tobogan pentru că este partidul care a minţit cel mai mult şi tot mai multă lume realizează asta. Soluţiile miraculoase de dublare a pensiilor nu există în realitate, majorările de salarii din sistemul public au fost în mare măsură anulate de inflaţie, iar în sectorul privat e jale. Sătui, românii pleacă tot mai mulţi la muncă în străinătate, iar firmele din România îşi reduc activitatea atât din cauza dificultăţilor financiare, dar mai ales pentru că nu mai găsesc forţă de muncă.
Trendul din acest an este că Cioloş şi USR cresc semnificativ, PNL şi ALDE cresc uşor, Pro România încearcă să depăşească marja de eroare, UDMR şi PMP se menţin, PSD se prăbuşeşte. Tendinţa va continua şi anul viitor şi probabil că unii politicieni se vor trezi abia după europarlamentare sau prezidenţiale.