Paradoxul din miezul iernii. CE Oltenia nu livrează nici măcar 1.000 de MW/h

Situație paradoxală la mijlocul iernii. Dacă în alti ani, cărbunele era baza în Sistemul Energetic Național, acum compania abia dacă se apropie de o mie de Mw/h. În această dimineață, livra doar 800. Spre seară, a crescut spre 1.000. 

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, spune că nu rezervele de cărbune ar fi problema, că acestea sunt "uriașe, dar neexploatate". 

„Cu rezerve uriașe de cărbune, dar neexploatate, CE Oltenia livrează în sistem aprox. 800 MWh în plină iarnă cu temperaturi negative, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Acest lucru se reflectă în creșterea prețurilor de pe PZU, ajungând ca unele intervale să depășească și 1000 lei/MWh pentru că se IMPORTĂ masiv energie electrică, respectiv peste 1200 MWh la 09:28 în această dimineață. 

Din experiența mea acumulată, în lunile de iarnă, CE Oltenia producea foarte multă energie pe care o vindea la prețuri bune pe PZU, făcând astfel rost și de resursele financiare necesare achiziționării de certificate CO2, nemaifiind cazul să apeleze la împrumuturi și totodată prețurile se mențineau la un nivel suportabil pentru populație. 

Acesta este rodul politicii energetice dusă la extrem, în ultimii ani, în România prin PNRR Componenta C6 Energie. Dacă nu tratăm cu seriozitate și maximă implicare, procesul va fi ireversibil și vom fi condamnați să importăm energie electrică la prețuri foarte mari, care va duce la creșterea procentului de sărăcie energetică în rândul populației” spune Constantin Ștefan.

Galerie foto


Vizualizări: 3,699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: