Pandurii, între Champions League şi Liga a II-a
Pandurii au încheiat sezonul regulat din acest an cu o victoria chiar acasă la regele Hagi, Viitorul fiind învinsă cu scorul de 3-1, deși evoluția ambelor echipe nu a fost una convingătoare. Bucuria în vestiarul jucătorilor noștri a fost însă una mare, mai ales că doar ei știu în ce condiții potrivnice au trebuit să evolueze până acum și chiar și de acum încolo.
Punctele acumulate înainte de intrarea în play-off situează echipa gorjenilor pe locul 3 în campionat, o astfel de poziție fiind, în prezent, una care ar permite jucătorilor să evolueze în Champions League toamna viitoare. Dinamo este pe locul doi în momentul de față, dar nu poate evolua în competițiile internaționale și, ca urmare, Pandurii e favorizată de rezultatele din campionat pentru a juca meciuri la care puțini din Târgu Jiu se gândeau.
Echipa este însă în postura de a rata o asemenea performanță, problemele financiare de la club putând să o aducă din vară direct în Liga a II-a. Chiar președintele Narcis Răducan anunța săptămâna trecută că la sfârșitul acestei luni Comisia de Licențiere va spune dacă Pandurii primește licența sau nu pentru a evolua anul viitor în prima ligă. Miercuri ar urma să se întrunească Adunarea Generală a Acționarilor de la Club, ședința fiind convocată chiar de către Complexul Energetic Oltenia. Principalul finanțator nu are în prezent nicio posibilitate financiară pentru a ajuta cu bani clubul și, până acum, pe acest an, acționarii nici nu s-au întrunit pentru a stabili fiecare cu ce sumă cotizează la echipă. În minerit lucrurile merg din rău în mai rău, iar între a da afară câteva sute de mineri și a finanța o echipă de fotbal, fie ea și cu performanțe, e clar că orice director va prefera să nu își pună în cap decât suporterii.
Performanţe anulate administrativ
Situația seamănă cu cea a stadionului, care se reconstruiește în pas de melc, în ritmul actual de lucru echipa având toate șansele să revină din Liga a II-a, să ajungă din nou pe un loc de Europa League și poate de abia atunci să fie inaugurată și investiția din centrul orașului. Martie se anunță, așadar, o lună de foc pentru echipa lui Edi Iordănescu, performanțele din teren ale jucătorilor, obținute chiar și în lipsa suporterilor și a salariilor, pot fi anulate de neînțelegeri administrative, nevoile financiare actuale ale echipei fiind de circa 2 milioane de euro. În urmă cu câțiva ani Marin Condescu apela la faimoasele sale împrumuturi pentru a rezolva probleme de acest gen, dar, în prezent, probabil nici măcar fostul sindicalist nu s-ar mai încumeta la o asemenea soluție. Reamintim că împrumuturile erau luate în baza unei garanții depuse la bancă de sponsorul de atunci al Pandurilor, Riviera Grup, suma reprezentând dublul împrumutului solicitat de fostul președinte, banca având astfel o garanție că nu își irosește banii. Acum Pandurii a rămas și fără sponsori și fără banii de la finanțatorii săi din oraș și chiar fără stadion. Contractele multor jucători din actualul lot expiră în perioada următoare și, ca urmare, cine va reuși să ajute echipa pentru a o duce în competițiile europene merită măcar aprecierea suporterilor, deocamdată neîntrezărindu-se însă soluția care să ducă la rezolvarea problemelor bănești cu care se confruntă Pandurii.