Până când este valabil cardul de sănătate!

Cardul de sănătate avea, inițial, o valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Ulterior, au fost făcute câteva modificări în ceea ce privește perioada de valabilitate iar ultima modificare a dus la prelungirea cu șapte ani a valabilității acestuia.

În prezent, fiecare persoană asigurată la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primește un card de sănătate. 

Cardul național de sănătate este un element cheie în sistemul medical din România. Rolul său principal este să asigure transparența și eficiența în gestionarea resurselor financiare din asigurările de sănătate, facilitând accesul pacienților la servicii medicale.  Accesul la servicii medicale acoperite de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de posesia cardului de sănătate. Acesta este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor. 

Activarea cardului de sănătate se face la cabinetul medicului de familie, iar utilizarea acestuia este cât se poate de simplă. Persoana asigurată îl prezintă la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice, care îl introduc într-un aparat special, după care solicită codul PIN ales de posesorul cardului. Astfel, costurile pentru serviciile medicale pot fi acoperite din fondurile asigurărilor sociale de sănătate.

În contextul pandemiei de Covid-19, Guvernul a decis să prelungească valabilitatea cardurilor de sănătate cu încă șapte ani, deoarece multe dintre ele expirau în 2021. Astfel Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungea de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 și reglementa aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile emise după data respectivă.  

Este foarte important să fim conștienți de faptul că acest card expiră, la fel cum se întâmplă și cu un card bancar, de pildă iar data expirării este inscripționată pe fața cardului.

Cardul de sănătate conține informații esențiale, precum: numele, data nașterii, termenul de valabilitate, codul unic de identificare și numărul de identificare. La cererea pacientului, medicul de familie poate adăuga informații medicale suplimentare. 

Vizualizări: 2,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: