Pacientă cu arsuri, fără loc în clinicile mari. Cum a fost salvată

O tânără din Gorj a fost salvată de medicii din Slatina după ce a ajuns cu arsuri pe 25% din suprafața corpului. Cum la spitalul din Târgu Jiu nu ar fi fost posibilă o intervenție, pacienta care risca să rămână fără o mână din cauza arsurilor puternice a fost transferată la Slatina, unde există o secție de Chirurgie plastică și a fost operată cu succes. Din lipsă de locuri, nu a fost primită la spitalele din Craiova sau București.

Tânăra din Drăguțești, în vârstă de 38 de ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu Jiu după 20 de ore de la incident. În urma unui accident casnic a suferit arsuri pe 25% din suprafața corpului, dar pentru că nu a crezut că este grav nu s-a grăbit să meargă la spital. „Făceam acasă produsele tradiţionale, am alunecat lângă un ceaun şi, inconştient, l-am tras pe mine. Am mai stat şi acasă, pentru că nu am realizat că situaţia este aşa gravă. Mulţumesc încă o dată că mi-au salvat mâna şi chiar viaţa”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, Lucreţia Frăineanu.

Medicii de la Târgu Jiu au încercat să o transfere la clinicile mari, dar nu mai erau paturi pentru arși. „Din lipsă de locuri, femeia nu a fost primită de spitalele din Craiova şi  Bucureşti. Avea arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului, la prezentarea la noi în UPU erau mai vechi de 20 de ore. Erau arsuri circulare la nivelul membrului superior, cu sindrom de compartiment. A ajuns la noi prin transfer, eram de gardă şi am intrat cu ea în operaţie. I-am făcut o fasciotomie, adică o incizie pentru degajare. După o săptămână am intervenit din nou şi am închis tranşa de incizie. Pacienta a fost externată şi trimisă la pansat la Spitalul Târgu Jiu. Acum s-a adresat iar serviciului nostru, pentru a acoperi cu grefe de piele arsurile mai profunde. Spitalul din Târgu Jiu are o colaborare cu un specialist pe o perioadă de şase luni, care nu are la dispoziţie tot ce îi trebuie pentru asemenea intervenţii. M-a sunat colegul de la Târgu Jiu oarecum disperat că nu avea unde să o trimită, iar pacienta putea să-şi piardă membrul superior stâng. Sindromul de compartiment duce la necroze musculare, până la amputaţia membrului sau deces prin insuficienţă renală acută. Evoluţia a fost lent favorabilă, i-am salvat membrul stâng, mâna va fi perfect funcţională. Noi am putut interveni pentru că dispunem de aparatura necesară, cei de la Târgu Jiu nu au aşa ceva”, a spus medicul Florin Popa care s-a ocupat de pacienta din Gorj.

Vizualizări: 2,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: