OSIM confirmă o singură marcă Pandurii în ultimul buletin oficial!

Clubul sub culorile căruia a evoluat echipa locală de fotbal Pandurii Târgu Jiu a intrat în faliment în 2022 dar marca „Pandurii Târgu Jiu 1962” continuă să existe pentru că era înregistrată pe o perioadă de zece ani. Iar lichidatorul judiciar și creditorii au făcut, încă din 2023, o cerere de prelungire a perioadei de protecție a mărcii iar acum au scos-o la licitație.

Performanțele pe plan sportiv ale clubului Pandurii Târgu Jiu la nivel internațional, în speță participarea echipei de fotbal în competițiile organizate de către UEFA, înregistrarea la echipe de top din toată lumea a unui număr mare de fotbaliști profesioniști crescuți sau formați la Pandurii, au condus la un renume fără precedent al numelui Pandurii în fotbal, iar marca cu care s-a identificat clubul Pandurii a fost „Pandurii Târgu Jiu 1962”.

Povestea mărcii Pandurii, marca sub care a existat echipa locală de fotbal din Târgu Jiu, din perioada 2005 până la intrarea în faliment, are un final așteptat. Marca „Pandurii Târgu Jiu 1962” a fost înregistrată la OSIM în 2014, după expirarea perioadei de protecție a mărcii anterioare, „Lignitul Pandurii Târgu Jiu 1963”. Aceasta a fost abandonată de cei de la Pandurii și nu a mai fost folosită, după ce publicistul sportiv Manole Băloi a scos la iveală documente care atestau că prima echipă Pandurii se înființase în 1962. 

Chiar dacă s-a sărbătorit în 2012 cei 50 de ani de existentă ai echipei, schimbarea mărcii s-a realizat în 2014, la expirarea mărcii anterioare, atunci fiind modificat și anul de pe emblema echipei, din 1963 în 1962.

Marca cu care Pandurii a evoluat din 2014 până în 2022, la intrarea în faliment, a fost Pandurii Târgu Jiu 1962, marcă aflată sub protecția clubului și în prezent. 

Cum creditorii și lichidatorul judiciar au făcut demersurile necesare prelungirii mărcii respective încă din 2023, aceasta apare ca fiind sub protecția acestora în ultimul Buletin Oficial de Proprietate, Secțiunea Mărci, nr 4/ 2024, acolo unde marca denumită „Pandurii Târgu Jiu 1962”, este publicată la numărul 15 și este singura marcă Pandurii aflată sub protecție deși au existat voci care susțineau că și vechea marcă Pandurii, cea cu anul 1963 ca an al înființării, ar aparține unui ONG care are a înființat un club de fotbal care nu a avut niciodată activitate sportivă.

Cel mai probabil, dacă este adevărat și a aparținut unei alte persoane sau organizații, a fost formulată între timp o acțiune în decădere a titularului din drepturile asupra mărcii. „Motivele acţiunii în decădere sunt menţionate la art. 46 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice și pot fi: neutilizarea mărcii timp de 5 ani de la înregistrare; după înregistrarea mărcii, aceasta a devenit uzuală ca urmare a acţiunii sau inacţiunii titularului, transformându-se într-o desemnare uzuală în comerţ; după înregistrare marca a devenit susceptibilă de a induce publicul în eroare; marca a fost înregistrată pe numele unei persoane ce nu are calitatea de solicitant/titular”, se arată în articolul din lege referitor la Stingerea drepturilor asupra mărcii.

Indiferent câte mărci cu numele Pandurii ar exista, important este faptul că marca cu care s-a identificat echipa fanion a Gorjului este „Pandurii Târgu Jiu 1962”, după 2014 renunțându-se la Lignitul din denumirea mărcii anterioare.

Galerie foto



Vizualizări: 2,532

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: