Organizaţiile de mediu închid un grup de la Turceni
Garda Naţională de Mediu a suspendat grupul 7 de la Sucursala Turceni, după o sesizare a organizaţiilor de mediu Greenpeace și Bankwatch. Astfel, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea acestui bloc energetic. Este de reamintit că fostul director al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a renunţat la un împrumut de 200 de milioane de euro de la BERD pentru modernizarea grupului 6 de la Turceni. Ciurel nu a modernizat acest bloc, ci a mutat instalația de desulfurare de la grupul 6 la grupul 7 și a raportat, în programul de restructurare, închiderea grupului 6.
Organizaţiile de mediu închid un grup energetic ce ar fi trebuit închis de conducerea CE Oltenia, care a ales însă să facă artificii care acum produc greutăţi companiei. Grupul 7 ar fi trebuit închis, dar conducerea CEO a închis grupul 6, care avea și investiții de mediu, și a menținut grupul 7 în funcţiune. Închiderea grupului 6 a însemnat, pentru Ciurel, și închiderea problemei generate de comisioanele de 13 milioane de lei plătite de companie pentru împrumutul de la BERD, împrumut anulat între timp de bancă. Plata ilegală a comisioanelor a fost descoperită de Curtea de Conturi.
La începutul lunii ianuarie a anului 2016, organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch au sesizat că grupul 7 de la Turceni şi-a epuizat perioada de funcţionare la începutul anului 2014. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.
În urma sesizării Greenpeace România si Bankwatch România, Garda de Mediu Gorj a dispus “sancționarea contravențională a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activității la blocul energetic nr.7, […] până la revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014”. „Echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcționarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia <Este interzisă operarea fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu a oricărei instalații sau instalații de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalații de coincinerare>”, se arată într-un comunicat de presă.
Astfel, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.
REACŢIE CE OLTENIA
Complexul Energetic Oltenia anunţă că „Grupul nr. 7 de la Sucursala Electrocentrale Turceni a fost oprit începand din data de 01.02.2016”. Compania susţine că „nu vor fi implicaţii asupra securităţii sistemului energetic, pentru că în perioada următoare cererea de energie la nivel naţional este mai redusă”.
AUTORIZAŢIE
Termocentrala Turceni deţine Autorizaţie Integrata de Mediu cu valabilitate pana in anul 2024, spune compania energetică. SE Turceni a solicitat revizuirea acesteia tocmai pentru ca grupul energetic nr.7 nu era inclus, care susţine că acest grup respectă toate standardele.