Condescu i-a făcut bilanţul lui Ciurel la „şandrama”
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia a ieșit ieri din nou la rampă, de această dată cu un comunicat de presă și mai stufos decât cele emise în cursul săptămânii trecute, arătând în acest fel cât de prost a condus Laurențiu Ciurel în perioada în care a fost în fruntea Complexului Energetic Oltenia. Marin Condescu prezintă cifre și date care îl pun pe fostul manager privat într-o postură și mai proastă, cifrele fiind comparate și cu perioada de dinaintea preluării conducerii de către Ciurel.
Pentru prima dată de când dă publicității comunicate de presă, Marin Condescu menționează și numele fostului premier Victor Ponta, cel care a girat toată activitatea pe care Laurențiu Ciurel a avut-o la „șandramaua” numită CEO. „Pentru a izbândi este nevoie să cunoaștem proporțiile reale și cauzele adevărate ale dezastrului pe care Laurențiu Ciurel, managerul politic impus de fostul premier Victor Ponta, l-a adus la Complexul Energetic Oltenia”, spune Condescu la începutul comunicatului de presă de ieri.
Liderul USMO spune că la finalul anului 2011, înainte ca Laurențiu Ciurel să preia frâiele CEO, sucursalele complexului energetic aveau un profit însumat la circa 50 de milioane de euro, la 1 octombrie 2012, dată la care Ciurel a devenit oficial manager privat, profitul din exploatare al unității fiind de 41,5 milioane euro. La 31 decembrie 2014 pierderile CEO erau deja de aproape 700 de milioane de lei, recent managerul Laurențiu Ciubotărică, succesorul lui Ciurel, anunțând pierderi pentru anul trecut la nivelul de 900 de milioane de lei.
Cauzele
Marin Condescu a pus ieri pe hârtie și 10 cauze ale situației pentru care Complexul Energetic Oltenia a ajuns în situația de acum, prima dintre ele fiind aceea că unitatea a fost condusă de oameni care nu au crezut în acest proiect economic. Lipsa investițiilor în minerit și blocarea mai multor fronturi de lucru, prin întârzierea exproprierii unor terenuri necesare activității miniere, sunt alte două cauze identificate de liderul USMO. Acesta vorbește și despre angajarea a peste 700 de persoane pe criterii politice, în condițiile în care CEO a disponibilizat 2000 de angajați fără să le fie oferită o protecție socială majoră.
Achizițiile neeconomice și reabilitările de sedii făcute cu costuri mari reprezintă o altă cauză a situației actuale a CEO, consideră Condescu, la care se mai adaugă achiziționarea Termocentralei Brăila, cu cei 300 de angajați ai acesteia, în contul unei datorii de 28 de milioane de lei. „Dacă la momentul înființări CEO, aparatul administrativ al societății funcționa în sediul fostului C.E. Turceni, împreună cu aparatul administrativ al Sucursalei Electrice Turceni, azi funcționează în 5 sedii (un sediu cu 3 nivele cumpărat cu 1,5 milioane euro, un sediu cu 7 nivele pentru care se plătește chirie), în timp ce sedii proprietate sunt mai mult goale. Toate aceste sedii au fost modernizate, în timp ce în cariere minerii vin cu șuruburi și electrozi de acasă”, se arată în comunicatul de presă al USMO.
O altă afacere proastă pentru CEO pare să fi fost transferul către CET Govora a carierelor de lignit din Vâlcea. Terenuri, utilaje și creanțe de peste 221 de milioane de lei au fost cedate pentru 184 de milioane de lei, care vor fi plătiți într-un interval de timp de zece ani. „Pierderile estimate de CEO din aceasta tranzacție se ridică la valoarea de 110 milioane lei, din diferența dintre creanța și valoarea de vânzare, și valoarea bunurilor predate in valoare de 74 milioane lei. Transferul UMC Berbești către CET Govora a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al CEO, sub condiția ca această operațiune să nu prejudicieze situația economico - financiară a societății”, spune Condescu.
Chinezii
Condescu nu uită nici de promisiunile făcute în ultimii ani pentru construirea unui nou grup energetic la Rovinari de către o companie din China. Liderul sindical a descoperit însă că investiția chinezilor, dacă se va realiza, nu va fi una profitabilă și pentru CEO, așa cum au fost parafate înțelegerile de până acum. „Conform Memorandumului aprobat în ședința de Guvern din 02.09.2015 privind Realizarea proiectului Green/Brown Field prin constituirea unei societăți de tip IPP pentru construirea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari, valoarea capitalului social al Societății de implementare este de 254.291.700 euro din care China Huadian Energy Company (CHEC) va depune 248.825.826 euro - 91,06%, iar CEO va contribui cu un capital social de 24.416.874 euro - 8,94%. Diferența pînă la nivelul sumei de 847.638.700 euro, se va asigura prin împrumuturi de către noua Societate de Implementare a proiectului. Deci, prin acest proiect de implementare Statul Român va deține în noua societate doar 6,4%, ținând cont că în CEO sunt și alți acționari. CHEC a impus un preț de achiziție pentru cărbune de la carierele de lignit din CEO, de 10 euro/tona, în condițiile în care la această oră costul în CEO este de 13-14 euro/tona. La momentul intrării în funcțiune a acestui grup, vor fi scoase de pe piață alte capacități de producție a energiei pe cărbune din CEO”, susține Condescu.
Șova, Turceni și pierderi
O altă afacere păguboasă pentru CEO a fost modernizarea grupului 6 de la Turceni, liderul USMO spunând că, de câștigat au câștigat alții, la afacerea respectivă avocații lui Dan Șova prestând servicii cu 180 lei/ora. „Pe 30 ianuarie 2014 s-a semnat un acord de împrumut cu BERD, în valoare de 191,5 milioane euro pentru modernizarea grupului 6, mediatizat ca un mare succes al PSD. Pe parcursul anului 2014, CEO renunță la modernizarea grupului 6 de la Turceni, fiind trecut în programul de restructurare ca grup închis. La contractul de împrumut cu BERD a lucrat și casa de avocatură ȘOVA, cu 180 lei pe oră. Pe parcursul anului 2014, CEO a plătit comisioane pentru netragere împrumut în valoare de 13 milioane lei. De reținut că s-au cheltuit și sume importante cu studii de fezabilitate, studii de soluții și proiecte aferente modernizării grupului 6. De asemenea, tot pe acest grup a fost inițiat în anul 2011 proiectul demonstrativ GETICA CCS (privind captarea, transportul și stocarea CO2), proiect al cărui studiu de fezabilitate se finalizase, și care, conform datelor tehnice, ar fi putut reduce emisiile de CO2 de la Turceni cu 85%. Cu toate că în programul de restructurare pentru anul 2014, grupul nr 6 de la Turceni era prevăzut cu închidere în acel an, acesta a fost prins în programul de investiții pentru anul 2015, pentru a justifica comisionul de 13 milioane de lei. Pentru grupul 6 se făcuse instalația de desulfurare, iar pentru utilizarea acesteia s-au executat lucrări suplimentare pentru conectarea grupului 7 la instalația de desulfurare de la grupul 6, lucrări cu costuri foarte mari”, mai arată Condescu.
Sprijinul politic
În finalul comunicatului de presă de ieri Condescu prezintă și cea de-a zecea cauză a declinului CEO. Aceasta este dată de sprijinul politic pe care Laurențiu Ciurel l-a avut în timpul mandatului său, susținerea guvernanților fiind cea care l-a făcut pe fostul manager politic să se creadă intangibil, indiferent de deciziile pe care le adoptă. „Din mandatele sale anterioare de director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurențiu Ciurel concluzionase că oricât de multe și oricât de grave fapte penale ar săvârși, în beneficiul PSD-ului și al grupurilor de interese la care este racordat, nu i se întâmplă nimic. Înainte de alegerile prezidențiale din 2014, atunci când avea certitudinea că Victor Ponta va fi ales președinte și că imediat se va proceda la desființarea DNA, Ciurel a încheiat sau a pregătit semnarea mai multor contracte extrem de păguboase pentru CEO, cum este cel de vânzare de cărbune în Serbia. Accelerarea luptei anticorupție, după alegerile din noiembrie 2014, a făcut ca Laurențiu Ciurel să petreacă mai mult timp în calitate de inculpat și de cercetat penal, decât ca director general al CEO, fapt care l-a făcut să adopte decizii manageriale dintre cele mai păguboase și mai stranii pentru CEO”, mai spune președintele USMO.