Calcule ireale. Cum se împart mandatele de parlamentar în Gorj!
Votul din primul tur al alegerilor prezidențiale a resetat total lupta pentru mandatele de parlamentar, care vor fi stabilite la scrutinul din 1 decembrie.
Gorjul are cinci deputați și doi senatori. Până săptămâna trecută, calculele arătau că PSD va câștiga doi deputați și un senator, AUR un deputat, PNL un deputat. Mai rămânea în discuție un mandat de senator, pentru care se băteau cu șanse SOS și AUR, cu șanse mai mici PNL și cu șanse infime USR. Pentru ultimul mandat de deputat bătălia părea să se ducă între PSD, SOS, PNL și USR, în această ordine.
Pentru cine nu știe algoritmul după care se împart mandatele, este greu de înțeles de ce un partid ca SOS, de exemplu, avea prima șansă pentru a obține al doilea mandat de senator, deși ar fi fost abia pe locul 4 în Gorj, potrivit estimărilor. Explicația foarte pe scurt este aceea că la redistribuire prind mandate filialele care stau bine în raport cu alte filiale ale propriului partid, pe țară. De exemplu, dacă SOS are cel mai bun rezultat al partidului din țară, intră primul la redistribuire, chiar dacă în Gorj a fost abia pe locul 4. Dacă PNL are al 30 rezultat pe țară între filialele partidului, poate să nu intre celor la redistribuire, chiar dacă ar fi pe locul al doilea în Gorj, asta în cazul în care liberalii nu vor avea 30 de mandate la redistribuire.
Nu insistăm asupra metodei de calcul, ideea este că, după valul suveranist de duminică, totul s-a resetat. Noile calcule arată că AUR poate lua un senator și un deputat, SOS un senator și un deputat, PSD un deputat, USR un deputat. Pe al cincilea deputat se bat cu șanse PSD și AUR, în această ordine. Pentru PNL se prefigurează un rezultat dezastruos, cu zero mandate de parlamentar.
Desigur, PSD și PNL au primari pe care îi pot mobiliza și care pot repara câteva ceva. PSD încă mai poate face, cu emoții, un scor care să îi asigure un mandat de senator și două de deputat, dar asta dacă primarii se mobilizează 500%. La PNL este mai complicat. Liberalii au ales cu bună știință să își saboteze propriul candidat la prezidențiale, pe Nicolae Ciucă, pentru a-și preda partidul fostului șef al SRI, Eduard Hellvig. O manevră la care au participat o serie de lideri locali, inclusiv din Gorj. Lideri care acum caută soluții să se salveze de la înec, deși nu știu să înoate în ape tulburi.
În concluzie, cel mai negru scenariu pentru partidele clasice este ca Gorjul să fie reprezentat în Parlament, după 1 decembrie, de cinci parlamentari suveraniști (doi senatori și trei deputați), rămânând doar doi în zona partidelor care au mai dat parlamentari de Gorj.
Starea de spirit a populației după producerea fenomenului Georgescu este de uimire, de îngrijorare, de amuzament, de bine le-a făcut, de unii și-o merită.
La alegerile parlamentare din 1 decembrie, că tot e Ziua Națională, eu recomand să votăm cu gândul la România. Să ne calmăm și să ne gândim că facem o alegere pentru patru ani. Iar în duminica prezidențialelor facem o alegere pentru cinci ani.
Dacă alegem blocul suveranist, schimbarea va fi profundă, dar nu neapărat în sensul așteptat de oameni. În mod cert vor pleca investitori, vor fi închise unele robinete prin care vin bani, se vor scumpi împrumuturile. Adică presupunând că suveraniștii sunt competenți și bine intenționați, iar la partea cu competența am mari îndoieli, primii ani ai guvernării lor vor fi extrem de complicați. Dacă alegem o combinație de USR, PSD, UDMR și o codiță PNL, va fi o guvernare dominată de conflicte și certuri permanente, cum au fost și cele din ultimii ani.
Dacă președinte va fi Lasconi, premier va fi liberalul Bolojan, deși mie îmi este greu să cred că se va impune, câtă vreme PNL va fi după 1 decembrie un partid de buzunar. Dacă va fi președinte Călin Georgescu, ceea ce este foarte posibil, nu știu ce va face, dar intuiesc că va propune un premier tehnocrat, care să facă un guvern de uniune națională.
Una peste alta, nu prea mai avem soluții. Vom urma ani complicați în orice scenariu, este posibil să urmeze anticipate, dacă formula politică rezultată din alegerile din 1 decembrie nu va putea genera un guvern stabil. Și da, clasa politică merită ce i se întâmplă. Dar, noi toți vom fi victime colaterale.