Orașul Novaci, orașul tradițiilor

 Județul Gorj devine tot mai atractiv în preajma sărbătorilor. Un motiv în plus este că turiștii încep să descopere că și la noi, în special în localitățile de sub munte, sunt respectate tradițiile și obiceiurile din străbuni. 

Un astfel de exemplu este orașul Novaci. În fiecare an, de Paște, toată suflarea merge la biserică. Și nu oricum, ci în straie populare, în veșminte transmise din generație în generație. 

Și în acest an, zeci de tineri au umplut biserica, apoi au ciocnit ouă roșii, au dat și primit colaci de pomană. "Se păstrează în zona de sub munte tradițiile frumos moștenite de la străbuni. Avem momentele acestea liturgice în care oamenii sunt prezenți la sfânta slujbă, ne împărtășim din harul dumnezeiesc", a spus preotul din Novaci, Ion Coconețu.

Ziua a continuat cu hore în jurul meselor bogate. "Tradiția e totul pentru noi. Hora e cea mai importantă tradiție. După ce novăcenii au luat Paștele, se întâlnesc la horă. Se întâlnesc, joacă, spun glume, ciocnesc ouă roșii, un lucru minunat pentru fiecare pentru că tradiția se păstrează. Din vorbă în vorbă, din om în om, poate așa Novaciul va dăinui și peste câteva sute de ani", a mărturisit Elena Basarabă, directorul Căminului Cultural din Novaci.

Galerie foto






Vizualizări: 918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: