Centru Internațional pentru tineri, într-o comună din Gorj
Celebrul Castel Roșianu va fi restaurat de Mitropolia Olteniei. Pe lângă conac va fi construit un complex pentru tineri. Sunt veștile care vin de la Mitropolia Olteniei, care mai anunță că tot acolo va fi realizat și un centru internațional pentru tineret.
Centrul Internațional pentru Tineret, scrie basilica.ro, va fi ocrotit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. În această clădire vor fi organizate activități cu tinerii, precum seminare, conferințe științifice și competiții internaționale. Centrul Internațional este construit în parteneriat cu comunitatea Mănăstirii Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța.
Mitropolia Olteniei a primit Conacul Roșianu și terenul aferent din partea Primăriei localității Turburea cu scopul de a reabilita monumentul istoric și de a-l înscrie în circuitul cultural și turistic.
În prezent, Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Primăria Turburea au depus un proiect de reabilitare a conacului și de construire al complexului pentru tineri în preajma acestuia. Complexul va cuprinde un Centrul pastoral-misionar unde se vor desfășura activități de recreere, tabere și activități culturale dedicate tinerilor. Centrul va fi ocrotit de Sfânta Muceniță Tecla, conform reprezentanților Mitropoliei Olteniei.
Conacul Roșianu din Turburea a aparținut boierului Dumitru Roșianu, avocat la Curtea Regală a României. Aceasta a fost proiectat de un arhitect italian în jurul anului 1930. În decursul timpului a îndeplinit mai multe calități, precum cea de dispensar al satului, însă din cauza lipsei investițiilor a ajuns în starea actuală.
„Cât au tras de el. Gândiți-vă că au tras ușile, geamurile astea le-au tras cu tractoarele. Chiar dacă am vrea, noi, primăria, să-l facem, n-am avea nicio șansă pentru că cetățeanului din Turburea îi trebuie asfalt, canalizare, iluminat public, trebuie școlile încălzite. Aici va fi un amfiteatru, pe lângă el, vor fi locuri de campare. 150 de locuri de cazare bărbați, 150 de locuri cazare femei. Vor fi căsuțe din lemne tot de campare, o bucătărie, o biserică de o mie de persoane. Ar fi cea mai importantă investiție din localitate și nu numai când se va concretiza”, a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă.
Proiectul a fost depus atât la CNI, cât și prin PNRR, la Ministerul Dezvoltării.