Operele lui Brâncuşi, miracol pentru francezi
O declaraţie care ar trebui să dea de gândit autorităților române a fost făcută acum câteva zile la Cluj, de către directorul Muzeului Național de Artă Modernă din cadrul Centrului Pompidou, Bernard Blistene. El a spus că moștenirea lăsată Franței, prin Centrul Pompidou, de Brâncuși este neprețuită și un miracol. Centrul Pompidou, care găzduiește Atelierul Brâncuși, primește aual milioane de turiști.
Atelierul lui Brâncuși se află la Centrul Pompidou, iar opera sculptorului gorjean este centrală. „Pentru noi, opera lui Brâncuși este centrală. Nu aș vrea să nu vă spun că, evident, este cel mai mare sculptor al secolului XX. Deci nu am nicio ambiguitate, nu mă feresc să fac această afirmație. După ce a murit, ne-a lăsat nouă atelierul său, obligându-ne să îl reconstruim și, la Paris, am transferat pur și simplu atelierul peste care am construit o mare structură pentru a-l proteja, pentru a-l păstra intact. Avem această misiune de a păstra acest spațiu așa cum l-a lăsat Brâncuși când a murit“, a spus Blistene, vineri, într-o conferință de presă.
Colecția atelierului lui Brâncuși are aproximativ o mie de piese, sculpturi în bronz, marmură și lemn, unelte, corespondență sau discurile marelui artist. Directorul Pompidou a mai spus că românii ar trebui să dacă eforturi și să cumpere oprea lui Brâncuși, Cumințenia Pământului. „Noi avem miracolul de a fi moștenit, din punct de vedere istoric, și pentru că a venit, trăit și murit în Franța, noi am moștenit acest atelier. Mi se pare miraculos că aveți la Târgu Jiu aceste opere și aveți și posibilitatea de a avea această sculptură (n. red. - Cumințenia Pământului). Da, într-adevăr a devenit extrem de scumpă, dar în același timp este și o moștenire națională, care ar trebui să mobilizeze oamenii. Chiar dacă, din păcate, nu au reușit, cred că ar trebui să se reia eforturile, pentru ca oamenii, românii care sunt bogați, dar și cei care nu sunt, să contribuie pentru că și noi am făcut asta în Franța cu anumite opere ale patrimoniului nostru, care sunt simbolice. Este fundamental să reușiți în aceste eforturi“, a declarat Blistene.