Urmaşul lui Cuza, la Târgu Jiu în Ziua Unirii. „Este un dar divin!”

Bogdan Cuza, urmașul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a venit marți, 24 ianuarie, la Târgu Jiu. Conducerea Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu Jiu i-a oferit titlul de "Doctor Honoris Causa", la împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Bogdan Cuza este un strănepot al domnitorului care în anul 1859 a realizat unirea Moldovei și Țării Românești. Descendentul lui Alexandru Ioan Cuza locuieşte de 26 de ani în Germania, însă este în permanenţă în contact cu ceea ce se întâmplă în România. Este angrenat în lumea afacerilor, având o fabrică de tricotaje în Oradea.  

Bogdan Cuza a spus ce înseamnă pentru el să fie urmașul lui Alexandru Ioan Cuza. "Este o încărcătură mare, o responsabilitate imensă. În primul rând, nu consider că am vreun merit personal. Este un dar divin care mi s-a dat și pe care trebuie să-l respect ca atare, având 100% obligații pentru a duce cât mai departe, într-un mod responsabil, acest măreț nume", a declarat Bogdan Cuza.   

Acesta a spus că de fiecare dată când va ocazia să facă ceva pentru România din punct de vedere cultural, economic sau științific o va face necondiționat.

Conducerea Universității "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu i-a oferit marți, de Ziua Unirii Principatelor, titlul de "Doctor Honoris Causa". "Primesc acest titlu cu mare cinste, cu mare onoare și cu gândul că voi duce alături de numele de Cuza și numele lui Constantin Brâncuși, al acestei universități, pe acolo pe unde mă deplasez și pe unde îmi duc existența", a mai spus Bogdan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza a avut un rol important și în ceea ce privește sistemul de învățământ din România. "Domnitorul Cuza a dat țării reforme, a dat prima lege a învăţământului modern din România. Legea instrucţiunii publice din 1864, legea care prevedea învățământul primar obligatoriu și gratuit, care a împărțit sistemul de învățământ în cele trei cicluri: învățământul primar, de patru ani, învățământul secundar, de 7 ani, și învățământul superior, care era de 3 ani", a explicat Luminița Popescu, rectorul Universității "Contantin Brâncuși".

De Mica Unire, universitatea a organizat o serie de manifestări: evocări, recitaluri de poezie, dar și o expoziție.

Galerie foto



Vizualizări: 1,091

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: