OMV a dat lovitura la Licurici! Sondele de la Totea vor funcţiona încă 20 de ani

OMV Petrom a dat lovitura la Licurici, în județul Gorj, producţia de gaze din zăcământul Totea fiind peste aşteptări. S-a constatat că rezervele de gaz, aflate la adâncimi de 3.700 de metri,  vor ţine sondele în viaţă încă 20 de ani, la nivelul actual de producţie.

OMV Petrom a început exploatarea de probă a sondei din comuna Totea în 2011, unde ar putea fi cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani. La acel moment, producţia de la Totea se ridica la circa 430.000 metri cubi de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezenta circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei, scrie e-nergia.ro.

Asigură 10% din producția Petrom

De atunci până acum au mai fost săpate încă două sonde, iar lucrările au fost finalizate în 2016. Potrivit unui raport al OMV Petrom, „Totea Deep este cea mai importantă descoperire onshore de gaze din România din ultimii ani. Producţia medie anuală a atins în 2016 a doua creștere consecutivă la 18,3 mii bep/zi, după mediile de 15 mii bep/zi din 2015 și de 10,5 mii bep/ zi din 2014 (…). După deblocarea și modernizarea finală, capacitatea proiectată a Parcului 4540 Totea a fost mărită cu 50%”.

Zăcământul de la Totea asigură 10% din producţia Petrom, iar rezervele dovedite de gaze de aici, care se ridică la 4,7 miliarde de metri cubi, asigură producţia acestui zăcământ, la actuala capacitate, timp de 20 de ani. „(…) În total, aici se produc 4,5 milioane de metri cubi în fiecare zi, o cantitate care poate încălzi aproape 500.000 de gospodării. Totea Deep contribuie cu aproape 10% la producţia anuală a gaze a OMV Petrom. (…) Cele trei sonde de la Totea sunt cele mai mari din portofoliul OMV Petrom. Acum, după cinci ani de extracţie, nu v-aţi fi aşteptat ca potenţialul să fie şi mai mare. (…) OMV Petrom a aplicat însă noi metode de evaluare  a zăcământului, bazate pe cercetarea seismică, pentru a identifica resursele de gaze aflate la adâncimi de 3.700 de metri. Rezultatele au arătat valoarea acestui zăcământ pentru viitor. Rezervele dovedite de gaze de 4,7 miliarde de metri cubi vor asigura producţia acestui zăcământ în următorii 20 de ani”, se arată în raportul OMV.

Vizualizări: 24,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: