Omagiu adus eroinei de la Jiu

Astăzi, comunitatea gorjeană a adus un omagiu deosebit Ecaterinei Teodoroiu, eroina care și-a sacrificat viața pentru patrie pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, la 107 ani de la trecerea sa în eternitate. Cunoscută ca Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu rămâne un model de patriotism, dragoste de oameni și putere de sacrificiu, înscrisă pentru totdeauna în memoria colectivă a românilor.

Ecaterina Teodoroiu, care inițial și-a dorit să devină învățătoare, și-a dedicat tinerețea cauzei naționale. A participat activ la înființarea primelor organizații de cercetași din România, fiind membră a cohorții „Păstorul Bucur” din București, condusă de Arethia Piteșteanu. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina s-a implicat ca asistentă medicală pe front, îngrijind răniții cu dăruire.

Tragedia personală a lovit-o când a aflat că tatăl ei a fost luat prizonier, iar doi dintre frații săi și-au pierdut viața în război. După moartea unui alt frate, caporal în Regimentul 18 Gorj, căzut în lupta de la Porceni, Ecaterina a decis să se înroleze voluntar în același regiment pentru a-și continua lupta alături de camarazi. Curajul și determinarea ei au fost exemplare, fiind rănită de două ori și luată prizonier, dar continuând să lupte cu neînfricare.

Ecaterina Teodoroiu a devenit o figură emblematică a luptei pentru libertate și unitate națională. Decorată și avansată în grad, a fost apreciată atât de colegii săi de arme, cât și de conducerea monarhică a României. Legendele spun că, chiar și în ultimele momente ale vieții, căzută pe câmpul de luptă, își încuraja camarazii cu cuvintele: „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

După război, imaginea Ecaterinei a fost venerată ca simbol al eroismului național. Totuși, pentru o perioadă, regimul comunist a încercat să minimalizeze faptele sale eroice, însă memoria sa a rămas vie în conștiința publică. Astăzi, ea este recunoscută ca una dintre cele mai importante figuri ale Gorjului și un reper al valorilor identitare și naționale.

Galerie foto



Vizualizări: 990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: