Salvamontiștii au salvat 585 de persoane în luna iulie

Salvamontiștii au publicat raportul pe luna iulie, iar cele 75 de formații din cele 25 de județe cu activitate de salvare montană, au intervenit în 481 de cazuri. 

Zilnic, între 500 și 550 de salvamontiști au fost la datorie în zonele montane cu mare afluență turistică. În această perioadă, au fost realizate 481 de acțiuni de salvare și acordare a primului ajutor medical, în cadrul cărora au fost salvate 585 de persoane. Din nefericire, 15 persoane și-au pierdut viața pe munte, iar salvamontiștii au avut sarcina dificilă de a recupera și transporta corpurile acestora către serviciile IML.

În cele 409 intervenții desfășurate în zona montană, au fost salvate 513 persoane, iar 59 de persoane au primit prim ajutor la cabinetele medicale din bazele Salvamont. De asemenea, 13 intervenții au avut loc în afara zonelor montane, în locuri greu accesibile, unde salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice. În cinci dintre aceste cazuri s-au folosit drone, în alte cinci intervenții au fost implicați scafandri, iar într-o intervenție s-au utilizat câini de căutare.

Salvamontiștii au colaborat strâns cu serviciile SMURD și Ambulanță, 113 persoane fiind predate acestora pentru transport la spital, în timp ce alte 52 de persoane au fost transportate cu ambulanțele Salvamont. De asemenea, 21 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, dintre care 13 prin predarea la sol și 8 prin trolierea salvamontiștilor la locul accidentului.

Pe parcursul lunii, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone a primit 375 de apeluri legate de accidente montane și 57 de apeluri privind incendii în zona montană și submontană. În plus, au fost înregistrate 1.506 apeluri pentru informații despre zona montană, dintre care 782 la Dispeceratul Național și 724 direct la structurile Salvamont locale sau județene.

Salvamont România continuă să asigure resurse umane și materiale la nivel optim, reușind să răspundă prompt și eficient la toate solicitările primite. Cu un personal operativ de intervenție format din aproximativ 900 de salvatori montani atestați, dintre care 350 sunt angajați și 550 voluntari, Salvamont rămâne structura principală abilitată să intervină în cazurile de urgență montană din România. În plus, circa 250 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.

Pentru a solicita ajutor în caz de urgență, echipele Salvamont pot fi alertate prin Sistemul Național Unic de Urgență 112.
 
 
 
 
 

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: