Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Obiceiul unic din Gorj în preajma Crăciunului

Pițărăii cu măști e un obicei unic în Oltenia și e dus mai departe de tinerii din comuna gorjeană Padeș. În fiecare an, mulți se întorc acasă din marile orașe sau din străinătate și merg să colinde în Ajunul Crăciunului. Își pun măștile și pornesc pe ulițe să alunge spiritele rele și să facă urări de bine localnicilor. 

Carmen Sarcină coordonează de mulți ani Ansamblul Roua din satul Cloșani. Are grijă să strângă în jurul ei copii de toate vârstele pe care să-i învețe datinile locului și merge cu ei prin toate colțurile țării. Le arată tuturor ce obiceiuri frumoase sunt încă păstrate în zona de sub munte, din județul Gorj.

“La noi, în zonă, am avut norocul şi bucuria ca tineretul încă să păstreze mai ales aceste obiceiuri de iarnă. Sunt unice în judeţul nostru. Şi în Oltenia cred că sunt unice. Avem copii și de cinci ani care vin în ansamblu. În alaiul de piţărăi, copiii vor fi doar piţărăi, o să colinde din poartă în poartă. Doar cei mari o să meargă cu măştile”, mărturisește Carmen Sarcină. 

Măștile și le face fiecare acasă din ce găsește în ogradă. „Măştile de băieţi sunt confecţionate din blană de animal, în special, din oaie şi e împodobită cu ciucuri, ornamente, pălării, ce mai găsesc ei acasă. Cele mai frumoase măşti vor fi prezentate în alaiul de piţărăi de pe 24 decembrie”, mai spune coordonatorul Ansamblului Roua. 

Copiii poartă mândri și costumele populare din lăzile de zestre ale părinților. „Costumul e făcut de străbunica mea și sunt foarte mândră că-l pot purta. Tot ea mi-a făcut și opincile”, a spus o tânără, membră în Ansamblul Roua din Cloșani. “Sunt foarte mândră că pot duce tradiţia mai departe şi că pot arăta fiecărui om din altă parte a ţării cât e de frumoasă zona noastră”, a spus o altă elevă pasionată de tradițiile populare.

De pițărăi, tinerii din Padeș se costumează în "moşi" şi "babe", ceea ce semnifică anul ce s-a încheiat. După ce s-au îmbrăcat de sărbătoare, toată suflarea satului porneşte la colindat, iar cei care nu se alătură cetei de colindători... sunt pedepsiţi în glumă de piţărăii costumaţi. Flăcăii satului au învățat de la bătrâni tradiţia unică în țară și vor să o țină în viață.

Galerie foto



Vizualizări: 601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: