Vacanță de poveste la Rânca
Înghesuială pe pârtie, cozi mari la teleschi și mulți copii bucuroși că au parte de zăpadă la Rânca, asta este imaginea stațiunii în primele zile ale vacanței dintre semestre. La munte ninge încă de luni, bucuria fiind mare nu doar pentru micii turiști, ci și pentru cabanieri și administratorii domeniului schiabil de aici.
Drumul de acces spre stațiune este permanent deschis de angajații de la Drumurile Naționale, asta făcând ca turiștii să ajungă fără probleme în Rânca, unii dintre ei oprindu-se direct pe pârtie după ce își parchează mașina. Forfota de pe pârtia principală amintește de atmosfera de altă dată de pe ulițele satelor, când ninsoarea nu era o problemă, iar zăpada măsura și o jumătate de metru. Acum nici măcar la munte nu a nins atât toată iarna, administratorul Vasile Mitroi spunând că de mai bine de trei decenii de când se ocupă de domeniul schiabil în Rânca nu a avut parte de o iarnă atât de „secetoasă”.
„Sunt în activitatea asta de 32 de ani și niciodată nu am avut o iarnă atât de lipsită de zăpadă cum a fost cea de acum. Am avut norocul cu gerurile din decembrie și ianuarie că am putut pentru sărbători să punem în funcțiune tunurile de zăpadă. Fără ele nu s-ar fi putut schia până zilele acestea. Acum ninge și am putut să deschidem patru din cele cinci pârtii amenajate în stațiune, iar asta a adus și o mulțime de turiști. Sunt foarte mulți copii pentru că Rânca, așa cum se știe, are cele mai bune pârtii pentru începători, iar mulți vin și învață aici la noi să schieze, după care povestesc lucrul acesta atunci când merg în Poiana Brașov sau Austria. Nu vor uita niciodată că au învățat la Rânca să schieze, iar asta ne bucură foarte mult”, spune Mitroi.
Zăpada așternută peste stratul artificial produs de tunuri și înghețat de temperaturile scăzute de la începutul anului este acum numai bună pentru cei care vor să ia lecții de schiat. „Pentru copii e numai bine. Noi, cei care știm să schiem, nu sunt foarte încântați pentru că a nins și nu putem prinde viteză, dar pentru copii e perfect. Ninge, e frumos, e lume multă și ne bucurăm de peisajele superbe de aici”, a spus un turist craiovean. Lecțiile de schi sunt predate cel mai adesea de către părinți, în stațiune neexistând deocamdată o școală de schi. Instructorii care îi învață pe începători fac lucrul acesta individual, iar mulți părinți încearcă și ei să își învețe copii, scutind astfel și banii pe care i-ar da instructorilor. „Sunt părinți care vor să își învețe copii și copii care vor să învețe de la părinții lor, însă depinde de la caz la caz de capacitatea de efort a copilului și de modul în care sunt predate lecțiile. Un instructor știe totdeauna cum să lucreze gradat cu copilul din fața sa. De la părinți se învață mai greu decât de la un instructor, dar în cele din urmă se învață”, spune Georgian Perpelea, unul dintre instructorii de pe pârtie.
Zilele de vacanță și ninsoarea din această perioadă le-au adus bucurii și proprietarilor de pensiuni din stațiune. Bucuroși de oaspeți, cabanierii spun că au un grad de ocupare mulțumitor, cei mai fericiți fiind cei care au pensiunile în preajma pârtiilor. „De când a început să ningă bine sună oamenii și caută rezervări la Rânca pentru că se schiază deja pa patru pârtii. Sunt din nou cereri de cazare, gradul de ocupare la multe dintre pensiuni fiind și de 90%. E vacanță și pentru copii e nemaipomenit să fie la Rânca pentru că aici sunt cele mai bune pârtii pe care ei pot să învețe să schieze”, spune Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din stațiune.