Obicei uitat, readus în actualitate de un meşter vâlcean

Un meşter popular din Vâlcea a venit la Târgu Jiu să le prezinte gorjenilor un obicei care odată cu trecerea vremii a fost dat uitării. Este vorba de arta de a confecţiona... opinci. Meşterul vinde astfel de încălţări pentru a putea să-şi permită cheltuielile pe care le are atunci când merge la diverse târguri şi expoziţii. Cele mai vechi opinci din colecţia sa datează de acum 140 de ani.

Alexandru Ilinca are 60 de ani şi este din Orleşti, judeţul Vâlcea. A venit la Târgu Jiu pentru a-şi expune colecţia de opinci, dar şi creaţiile proprii, în cadrul Târgului Meşterilor Populari, eveniment desfăşurat zilele acestea în centrul municipiului.

A fost confecţioner de îmbrăcăminte preţ de zeci de ani şi în ultimul timp s-a dedicat confecţionării opincilor. Tehnica a moştenit-o de la tatăl său şi, pentru a duce mai departe tradiţia şi nu a permite uitarea acestei arte, merge la diverse târguri şi expoziţii. Are în colecţia sa opinci confecţionate în urmă cu peste 100 de ani şi chiar din materiale procurate de la armata germană. „Pe gorjeni îi întâmpin cu o mică expoziţie de opinci care sunt unicat în ţară. Am în jur de 60-70 de opinci în colecţie, dar am şi noi spre vânzare. Opinca de regulă se confecţiona din piele de porc sau de vită. În funcţie de posibilităţile omului, se poate face şi din cauciuc. Am una care este confecţionată din timpul războiului din roată de motocicletă de la nemţi, considerată captură de război. Am şi confecţionată din cauciuc românesc, de la o Dacia 1100. Mă axez mai mult pe colecţie, pentru ca tineretul să vadă ce au purtat strămoşii, iar cei mai în vârstă să-şi amintească de perioada tinereţii. Cea mai veche are circa 140 de ani, constatăm că are o formă cât mai simplă, pe atunci modele aşa erau, nu puneau accent pe partea estetică, îi interesa eficacitatea”, a spus meşterul popular Alexandru Ilinca.

Preţurile practicate pentru opincile noi comercializate de meşterul popular din Vâlcea variază între 10 lei la 100, în funcţie de materialul din care au fost confecţionate.

Opinca, la modă în Baia de Fier

Nu puţini sunt cei care s-au interesat despre produsele expuse de Alexandru Ilinca. Unii au cumpărat, alţii au solicitat lămuriri în privinţa confecţionării sau vechimii acestor încălţări. Printre cei care şi-au dorit să cumpere astfel de încălţări s-a numărat şi Valentin Puşcu, care a precizat că la Baia de Fier unii localnici mai poartă şi în prezent opinci. „Se poartă la ţară, la Baia de Fier, la Peştera Muierii, acolo de unde sunt eu. Şi femeile, bărbaţii şi copiii, până cresc de merg la grădiniţă. Acum vara se fac papuci de dimie, aşa se spunea odată. Se păstrează tradiţia. Este foarte bine că încă mai există astfel de meşteri”, a comentat Valentin Puşcu.

Tehnica prin care pielea devine opincă

Pentru ca pielea de animal să ajungă opincă sunt important de ştiut câteva reguli păstrate din străbuni, pe care meşterul Alexandru Ilinca le respectă de fiecare dată atunci când se aşează la masa de lucru. „După ce se taie porcul, se dă cu apă caldă pe pielea lui, cu un cuţit bine ascuţit se bărbiereşte pielea. Se taie fâşii şi de acolo se pun într-un vas cu apă caldă în care se pune coajă de arin cu puţină coajă de brad, fiartă până capătă o culoare închisă. Se scoate pielea, se pune la uscat şi e bună de confecţionat. Se dau semne, pe care noi din punct de vedere profesional trebuie să le ştim. Opinca e gata şi trebuie încălţată în momentul când e gata, ca să capete forma piciorului. La opincă nu există calapod”, a precizat meşterul Alexandru Ilinca. 

Vizualizări: 401

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: