O descoperire din Săcelu ar putea face staţiunea mai atractivă!
Staţiunea Săcelu ar putea deveni mult mai atractivă în condiţiile în care autorităţile vor reuşi să pună în valoare o grotă descoperită de curând. Aceasta a fost identificată în urma desecării un lac. Dat fiind faptul că în zonă cele mai vechi urme ale locuirii umane datează din epocile neoliticului şi bronzului, localnicii cred că aici ar fi putea fi atestate primele băi romane. Revitalizarea grotei, precum şi statuia dedicată de romani zeilor medicinii Aesculap şi Hygia, descoperită în urmă cu mai mulţi ani, certifică şi mai mult importanţa istorică a comunei Săcelu.
O grotă săpată în stâncă la circa 5 metri a fost descoperită de către autorităţile locale de la Săcelu în urma desecării unui lac. Fără o cercetare amănunţită se vede foarte clar intervenţia omului datorită treptelor săpate la intrare. „Dintotdeauna în această zonă împânzită de ape minerale a existat un lac care nu avea nici un fel de întrebuinţare. Curiozitatea m-a făcut să scoatem apa. Aşa am descoperit o grotă săpată în stâncă la circa 5 metri. Am intrat înăuntru şi am descoperit şi câteva obiecte din lemn care ne fac să credem să urme ale locuirii umane. Voi încerca să revitalizez această grotă pentru a ajuta turismul. Am cerut sprijinul conducerii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, pentru a se dispune cercetări mai amănunţite”, a declarat Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu.
Grota, vizitată zilnic de localnici
Locuitorii din Săcelu sunt mândri că locuiesc într-o zonă cu o importanţă istorică deosebită. Oamenii cred că într-adevăr romanii au fost primii care au beneficiat de efectele curative ale izvoarelor din comuna lor.
De cum au auzit de această grotă, localnicii vin zilnic aici. Din cauza descoperirilor făcute în comuna lor, ei sunt convinşi că actualele bazine în aer liber cu apă iodurată, bromurată, sulfuroasă şi nămol terapeutic au fost amenajate pe locul fostelor băi romane. În timp ce unii cred că în această grotă au trăit oameni, alţii sunt de părere că aici ar putea fi atestate primele băi romane. „Se vede clar că este ceva construit de om. Sunt săpături în piatră special făcute pentru a se putea coborî înăuntrul grotei. Pe de altă parte, aici ar fi putut fi un bazin unde îşi făceau baie romanii. Înăuntrul grotei mai izvorăsc ape. Am găsit şi obiecte vechi de lemn folosite în gospodărie. Au vin zilnic aici şi mă uit să văd dacă a mai fost descoperit ceva. Este o construcţie foarte interesantă şi sunt curios să aflu ce a fost aici”, spune Valerică Goşa, localnic din Săcelu.
CERCETĂRI
Specialiştii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” vor merge la Săcelu, a spus directorul Dumitru Hortopan. „Ne vom deplasa la faţa locului, iar dacă vom considera că este nevoie vom cere autorizaţie pentru a face cercetări preliminare. Încă nu ştiu dacă este o grotă sau nu. După părerea mea, probabil acolo au fost bazine. Se ştie că băile de la Săcelu sunt cunoscute încă din antichitate din cauza proprietăţilor curative ale lor”, a menţionat Hortopan.
DOVEZI
În urmă cu mai mulţi ani a fost descoperită o statuie amplasată la intrarea la bazinele din aer liber ce prezintă o inscripţie ce dovedeşte folosirea apelor din staţiunea Săcelu încă din vremea ocupaţiei romane din Dacia, între anii 106-276. „Eu Marcus Tiberius Marcianus închin zeilor Aesculap şi Hygia (Medicina şi Farmacia) puterea apelor îndeplinind a mea dorinţă după merit”, este mesajul de pe statuie.