Oamenii pentru care statul nu are nici soluții, nici empatie. Cazul Georgianei 

Georgiana și mama ei sunt singure, se au doar una pe alta. Georgiana are 31 de ani și este în scaun cu rotile și are nevoie de ajutor permanent. Mama ei are și ea probleme medicale, mai ales după ce a avut un accident și a ajuns să aibă în ghips o mână și un picior. Se sprjinea de un cadru pentru a ajuta pe Georgiana. 

Tânăra din Târgu Jiu este disperată pentru că mama ei urmează să meargă la operație câteva săptămâni și nu are cine să o îngrijească în acest timp. 

Când și-a dat seama că va rămâne singură, Georgiana a cerut ajutor la… stat. A  a sunat la toate instituțiile statului, care au pasat-o de la una la alta și ea e tot singură. 


Georgiana are 31 de ani și este în cărucior cu rotile. Este o tânără activă în comunitate, încearcă să-și păstreze optimismul și să-i încurajeze și pe alții. Este sprijinită de mama ei, și ea bolnavă. Acum un an si jumătate, mama Georgianei a avut un accident și a trebuit să își pună în ghips o mână și un picior. Atunci, mama ei se deplasa de cu un cadru pentru a o ajuta și pe Georgiana. În casă erau două femei bolnave, fiecare cu nevoie mare de ajutor, sprijinul lor fiind o indemnizație de la stat. Și atât.

Atunci, Georgiana s-a gândit și la alte persoane cu dizabilități care dintr-o dată pot rămâne fără însoțitor și le este imposibil să se descurce.

În câteva săptămâni, mama sa va merge la operație la București, pe lângă temerile legate de sănătatea acesteia, Georgiana se întreabă cum se va descurca în această perioadă. 

”Vreau să trag un semnal de alarmă pentru că sunt foarte multe persoane cu dizabilități cu însoțitori si acest lucru se poate întâmpla oricărui asistent personal si persoane cu dizabilități, și chiar și celor sănătoși. Nu se știe ce-ți aduce ziua de mâine. Însoțitorii trebuie sa fie încadrați măcar la 12 ore si asigurat concediu medical iar persoanelor cu dizabilități trebuie sa le se asigure unul sau doi înlocuitori ai asistentului personal care sa lucreze eventual in doua schimburi sau dus la un centru de tip respiro unde sa fie accesibilitate si sa poate primi îngrijirile necesare 24 de ore din 24. E nevoie de înțelegere si implicare din partea statului si a autorităților locale”, spune ea.

Știind că mama ei va trebui să fie operată, Georgiana a început să se intereseze și să ceară ajutor instituțiilor statului. Are nevoie de ajutor pentru fiecare activitate pe care o face. Cât mama sa va fi la operație, ea ce va face? Și a început să sune. La primărie, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Gorj, la azile de bătrâni, la Direcția de Protecție Socială.

Ce răspunsuri a prmit aflați chiar de la ea: ”Știind legea persoanelor cu dizabilități 448/ 2006, unde se spune că angajatorul asistentului personal, în speță primăria, are obligația să asigure un înlocuitor al asistentului personal sau găzduirea intru-un centru de tip respiro, am sunat la primăria Târgu Jiu unde mi s-a spus că ei doar plătesc salariile asistenților personal și să vorbesc la DGASPC Gorj. Acolo mi s-a spus să sun la centrele și azilele de bătrâni. Am sunat și mi s-a spus că nu primesc persoane sub vârsta de 65 de ani, eu având 31 ani. Apoi când am sunat din nou mi s-a spus că centre de tip respiro nu sunt in județul nostru, iar la centrele pentru persoanele cu handicap fără aparținător nu pot să mă interneze și să sun la Protecție socială. Cei de la Protecție socială mi-au spus că cei de la primărie îmi pot da o indemnizație pentru a plăti pe cineva care să aibă grija de mine 8 ore pe zi. Doar că eu nu mă deplasez, nu mă descurc singură, am nevoie de cineva 24 de ore, nu doar 9 ore. Mă gândesc ce se va întâmpla cu mine. O persoană care e plătită cu minim pe economie nu va sta 24 de ore. După ce le-am explicat situația mi s-a răspuns ca e absurd să pretind ca sa stea cineva cu mine 24 de ore și mi s-a închis telefonul. Practic statul îmi încalcă si dreptul la viață și la integritate fizica și psihica prevăzut in Constituția României. Statul si autoritățile locale îmi încalcă dreptul la o viață normală”, spune Georgiana.


 

Vizualizări: 8,091

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: