Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

O vor pe soţia lui Anton Anton ministru la Energie

Reacţii în lanţ după interviul de râsu’-plânsu’ acordat de ministrul Energiei, Anton Anton, pentru Agerpres. Un ministru care a arătat că nu are nici măcar cunoştinţe vagi despre sistemul energetic românesc şi care a făcut din nou referire la faptul că, la el acasă, soţia este cea care a citit contractul cu furnizorul de energie. Măcar pentru acest motiv, ecologiştii de la Greenpeace o vor pe soţia lui Anton Anton la minister.

Pentru cei care nu au citit interviul, reamintim că ministrul Anton a spus o grămadă de trăsnăi. A spus că va finaliza sigur strategia energetică în acest an, pentru că are pariu cu o domnişoară drăguţă, că va sta în cap. Că nu crede că reparaţia capitală a unui grup nuclear de la Cernavodă costă 1,5 miliarde de euro. Că nu este o ştire faptul că nu mai sunt vagoane care să transporte cărbunele la termocentrale. Că sunt investitori interesaţi să facă un grup nuclear nou la Cernavodă şi ştie asta pentru că s-a întâlnit cu ei la lift. Că nu ştie dacă actualul preţ la energie este corect sau nu şi nici nu crede că e treaba ministrului să ştie. Şi multe altele care pentru oamenii cât de cât familiarizaţi cu problemele din sistemul energetic sunt uluitoare.

 Ecologiştii, după ce şi-au revenit din şoc

Ecologiştii de la Greenpeace au comentat şi ei, într-un comunicat, interviul noului ministru. „Ştim că nu suntem singurii pe care i-a uluit interviul noului ministru al Energiei publicat de Agerpres, iar acum că ne-am revenit din şoc, considerăm utile unele clarificări”, arată Greenpeace.

Aceştia au comentat faptul că Anton Anton a spus că „centralele pe cărbune sunt la standarde internaţionale”. Potrivit Greenpeace, „realitatea din teren, însă, îl contrazice: marea parte a instalaţiilor pe cărbune din România, aparţinând termocentralelor de la Mintia, Paroşeni, Govora, Drobeta, Rovinari şi Turceni, funcţionează în afara legii, fără autorizaţie integrată de mediu. În plus, ca tendinţă de viitor, o serie de ţări din Europa, precum Austria, Italia, Franţa, Portugalia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, au anunţat că vor renunţa la centralele pe cărbune până în anul 2030. În condiţiile în care toate termocentralele româneşti trebuie retehnologizate până în 2021, pentru conformarea la noile standarde (comunicate DEJA în august 2017), să spui că nu vei închide nici o termocentrală în propriul mandat poate fi doar un semn de întrebare în privinţa duratei mandatului”.

Ecologiştii au comentat şi faptul că ministrul a spus că el nu va cere derogări de la Comisia Europeană, câtă vreme „nici măcar o unitate pe cărbune din toată ţara n-ar putea funcţiona la acest moment fără cel puţin o derogare de la legislaţia europeană actuală”. De asemenea, sunt uluiţi de minciuna ministrului, cum că banii luaţi de guvern din dividendele companiilor de stat sunt folosiţi pentru investiţii în companii, când toată lumea ştie că se duc pentru pensiile şi salariile din sistemul bugetar. „Cât despre percepţia ministrului asupra furnizorilor şi importanţa citirii contractelor, mai bine angajau la minister soţia”, au concluzionat ecologiştii.

 REACŢII POLITICE

În Gorj au fost şi multe reacţii de la politicieni. Senatorul ALDE Scarlat Iriza a spus că „aşa e ministrul, mai şodos”, dar nu poate comenta mai mult, că sunt colegi de partid. Preşedintele PMP Gorj, Nicolae Daviţoiu, crede că noul ministru este în nivelul actualului guvern, iar deputatul liberal Dan Vîlceanu a subliniat faptul că este tragic că o companie precum CE Oltenia depinde de deciziile unui astfel de ministru.

Vizualizări: 2,066

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: