Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Ministru habarnist la Energie. „Bate vântul de ne-ndoaie”

Anton Anton, noul ministru al Energiei, a dat un interviu pentru Agerpres, în care a arătat că nu are habar de nimic. Acesta a spus că termocentralele vor merge bine dacă nu se vor băga unii în seamă şi că respectarea noilor condiţii de mediu ar însemna investiţii de doar 100 de milioane de euro, deşi realitatea este mult mai dură. Interviul a arătat însă că ministrul tratează la mişto problemele din energie.

Jurnalistul a început prin a-l întreba pe ministru care sunt cele mai mari probleme din sectorul energetic. „Mie-mi plac întrebările astea cu cele mai mari probleme... Nu ne dă nimeni cu nimic în cap în sectorul energetic. Problemele pe care le avem în sectorul energetic sunt nişte probleme de eficientizare a întregului sistem”, a spus ministrul, explicând că avem „un sistem energetic frumos, o ţară bogată”, dar că „bate vântul de ne-ndoaie acum, producem foarte mult din vânt”.

 „Nu facem ştire din faptul că nu avem vagoane”
Ministrul Anton a avut un punct de vedere şi cu privire la energia produsă pe bază de cărbune. „Anul acesta cred că cele două combinate mari, Oltenia şi Hunedoara, se stabilizează cumva, adică nu încep să aibă probleme decât dacă începem să ne băgăm în seamă”, a spus Anton. Pentru că reporterul nu a înţeles ce vrea să spună, Anton a explicat. „Păi, nu ştiu cum să-ţi povestesc eu. Nu cred că trebuie să facem aşa... ştire din faptul că nu avem vagoane ca să transportăm cărbunele. Asta este o chestie de afacere, de business”.

Domnişoara care stă în cap pentru strategia energetică

Cu privire la strategia energetică aflată în lucru, Anton a spus că nu va fi eliminat cărbunele, dar nu a ştiut să spună mare lucru despre asta. Doar că are un pariu cu o domnişoară dispusă să stea în cap dacă va găta el strategia. „Fără îndoială, anul ăsta se gată şi ea, am uitat să spun. Eu sper şi am un pariu cu o domnişoară drăguţă care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică şi, dacă o termin, va sta în cap şi i-am spus să se antreneze”, a mai declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a arătat că nu are habar cât de mari sunt investiţiile de care are nevoie sistemul energetic. A spus că termocentralele au băgat un miliard de euro şi sunt conforme, iar pentru cerinţele viitoare mai băgăm nişte bani, cam vreo sută de milioane de euro, cam aşa. Sumele sunt mult mai mari, de ordinul miliardelor, dacă ne referim la toate termocentralele funcţionale din România.

 S-a întâlnit cu investitorii... la lift

Pentru ministrul Anton a fost şocant să afle de la reporter că reparaţia capitală a unui grup nuclear de la Cernavodă costă un miliard şi jumătate de euro. De fapt, ministrul nici nu a crezut, deşi problema este arhicunoscută în sistem. „Nu ştiu, nu cred. Nu cred. Dar, hai să facem următoarea socoteală: să presupun că zicem că nu avem bani, da? Şi atunci se opreşte centrala nucleară. Păi, aşa oprim tot. Aşa nu avem bani de nimic”, a spus ministrul.
Cu privire la construirea a încă două grupuri nucleare, ministrul a dat asigurări că există investitori, pentru că i-a văzut el la lift. „Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit... i-am văzut în lift”, a spus ministrul în interviul de la Agerpres.

 „La întrebarea asta nu ştiu să răspund”
Ministrul a fost întrebat ce se va întâmpla după înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, care va prelua cam toate companiile de stat din România. „La întrebarea cu ce se va întâmpla după ce se va întâmpla, nu ştiu să răspund”, a spus Anton.

Întrebat dacă actualul preţ al energiei este unul corect, Anton a spus: „Eu nu înţeleg întrebarea asta”. La întrebarea dacă el personal a schimbat furnizorul de energie după liberalizarea pieţei, Anton a spus: „Nu vă spun. Nu vă spun”.

Anton Anton are 68 de ani şi a fost în trecut ministru al Educaţiei.

Vizualizări: 3,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: