O gorjeancă aduce bucurie în viața copiilor. Confecționează manual păpuși din material textil.

Și-a transformat pasiunea pentru cusut în afacere, iar businessul ei aduce bucurie în viața celor mici. Ștefana Surdilă confecționează păpuși handmade, iar majoritatea creațiilor sale ajung la românii din diaspora. Pasiunea o are din copilărie, iar talentul l-a moștenit din familie, ridicându-l acum la rang de artă.

Ștefana Surdilă are 40 de ani și, după mulți ani petrecuți în străinătate, s-a întors acasă, în Gorj, comuna Drăguțești. A adus din străinătate și afacerea creată din pasiunea pentru cusut.

„Pasiunea pentru cusut am avut-o dintotdeauna. Străbunica mea a fost croitoreasă, mama a moștenit acest talent. Acum 10 ani, fiind în Italia, am văzut într-o revistă păpuși lucrate manual și am zis să încerc și eu, folosind tiparele de acolo, pentru a face o păpușă pentru fiica mea. A ieșit oribilă, o am și acum în pod. Așa a început totul, apoi am încercat să-mi creez propriile tipare și așa am pornit. În Italia era o altă mentalitate, acolo produsele handmade sunt foarte căutate și apreciate”, a povestit Ștefana.

Treptat, pasiunea a devenit afacere, iar când a revenit acasă, Ștefana a continuat ce a învățat în Italia. Păpușile au devenit acum o sursă de venit.

„Din păcate, nu pot lucra la nivel industrial. Îmi ia între 3 ore și 4-5 zile să fac o păpușă. Lucrez totul la comandă, iar când am timp, experimentez lucruri noi. A fost dificil aici, în România. În Italia am organizat și cursuri de confecționat păpuși, pentru că acolo oamenii vor să învețe. Se vând bine creațiile, dar este și o diferență de venituri. Trimiteam foarte multe creații în Italia, dar am renunțat din cauza problemelor frecvente cu transportul.”

Vânzările în România merg destul de greu, iar comenzile din Gorj se pot număra pe degete. Păpușile cusute manual sunt, însă, foarte căutate de mămicile din diaspora.

„În România am comenzi din mediul urban. Cele mai multe păpuși ajung la mămici românce din diaspora. În Gorj vreau să vă spun că am avut doar 10 solicitări în 8 ani. Preiau foarte multe comenzi pe TikTok și, de aceea, nu se merită să deschid un punct de desfacere în Târgu-Jiu, deoarece asta ar implica cheltuieli care nu se justifică.”

Deoarece nu duce lipsă de clienți și face cu greu față numărului de comenzi, Ștefana își amenajează atelierul acasă.

„Am avut un spațiu închiriat în oraș pentru atelier, dar am renunțat, pentru că lucrez să-mi amenajez atelierul acasă, la Drăguțești. Vreau să reînnoiesc și materialele, iar păpușile pe care le am pe stoc le-am aplicat reduceri. Pentru mine este suficient cât câștig din confecționarea păpușilor”, a spus Ștefana Surdilă.

Prețurile păpușilor diferă în funcție de dimensiune, material și complexitate. Păpușile cu lavandă costă 35 de lei, cele tip breloc 60 de lei, iar restul păpușilor se vând cu prețuri care variază între 120 și 700 de lei.

Galerie foto


Vizualizări: 360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: