O asociaţie ajută copiii cu afecțiuni la nivelul coloanei!
Câțiva angajați ai Spitalului din Novaci au înființat recent o asociație cu scopul de a-i ajuta pe copiii cu afecțiuni la nivelul coloanei. Recuperările sunt oferite gratuit, o parte dintre fondatori fiind cadre medicale. Vor să pună un accent major pe prevenirea acestor afecțiuni. Astfel, intenționează să demareze campanii de informare în școli în care să le explice copiilor cât de importantă este o postură corectă la școală, dar și acasă. Numai că au nevoie de ajutor financiar pentru a achiziționa un proiector și un laptop pe care să le folosească în cadrul acestor lecții de sănătate.
Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale a luat ființă la finele anului 2016. Este o asociație care își propune să meargă în școli și licee pentru campanii de informare în ceea ce privește tulburările de statică și postură vertebrală la nivelul coloanei, la tineri, în special elevi și studenți, care de la an la an vin în număr tot mai mare la spital pentru recuperare. Mulți dintre tineri suferă de aceste afecțiuni datorită posturii incorecte menținută timp îndelungat în bănci, din cauza greutății ghiozdanelor, dar și acasă, atunci când se joacă pe calculator, se uită la televizor, pe smartphone sau tabletă. "În primă fază o să mergem la școlile locale. Adică în orașul Novaci și comunele limitrofe. O să facem niște campanii de informare care o să cuprindă și câteva exemple despre o postură corectă, ce anume presupune autocorecția, să-și facă o autodiagnoză. Și, dacă o să fie probleme majore, o să facem în perioada vacanțelor inclusiv campanii de diagnosticare în care o să mergem în școli, diagnosticăm copiii și cine dorește poate să vină la spital și să urmeze serviciile de recuperare", a explicat kinetoterapeutul Dan Bădulescu, membru fondator al asociației.
Asociația are trei membri fondatori: Dan Bădulescu, Adriana Bădulescu și Elena Firu. Asociația și-a propus ca tratamentul să-l facă fără costuri din partea elevilor sau părinților. Pentru a implementa acest proiect au nevoie de bani în vederea achiziţionării aparaturii necesare pentru prezentările ce vor fi făcute în școli. "Întâmpinăm probleme la capitolul strângere de fonduri. Avem nevoie, mai ales în perioada aceasta, ca să demarăm primul proiect care se numeşte "Previno, nu te costă nimic". Avem nevoie de fonduri pentru achiziționarea unui proiector video, a unui ecran de proiecție video, a unui laptop, nu foarte performant, strict pentru a demara campaniile în școală", au explicat reprezentanții asociaţiei.