Nu mai cred în mixul energetic: E ceva utopic!
Mixul energetic îndelung promis de guvernanții care s-au perindat la putere în ultimii ani nu le mai dă încredere liderilor de sindicat din minerit. Pentru reprezentanții salariaților din Complexul Energetic Oltenia, mixul energetic nu reprezintă decât niște promisiuni electorale. Sindicaliștii speră totuși ca Guvernul să caute soluții să sprijine compania din Gorj ca să nu ajungă în situația celei din Hunedoara.
„Nu mai cred în mixul energetic. Este ceva utopic! Am trecut prin atâtea discuții despre mix... În chestiunea asta, eu nu mai cred personal. Sunt spuse de politicieni în campaniile electorale”, este părerea lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Singura speranță pentru ca producătorul de energie din Gorj să poată supraviețui de anul viitor este să primească sprijin de la stat. Banii cheltuiți cu certificatele de dioxid de carbon pun în genunchi compania energetică, a mai spus Pârvulescu, la Gorj TV: „Guvernul României trebuie să ia acceptul Uniunii Europene pentru scheme de sprijin cu care să ne ajute tot din banii noștri. Mare parte din această sumă de peste 1,4 miliarde de lei merge către statul român, către Fondul de Mediu. Probabil mai sunt și alte entități, dar grosul îl au statele membre ale Uniunii Europene, în speță România. Sunt niște informații că s-ar discuta în următoarea ședință de Guvern. Oamenii responsabili să facă ceva pentru funcționarea acestei companii și pentru buzunarul românilor. Știu că se pot acorda scheme de sprijin către entități de care depinde siguranța Sistemului Energetic Național”.
Sindicalistul se teme ca pilonul economiei din Gorj să nu ia calea Complexului Energetic din Hunedoara care se zbate acum să supraviețuiască: „Dacă vorbim de supraviețuire, vă dau exemplul colegilor din Hunedoara, care supraviețuiesc de ani de zile într-o situație gravă, că n-au cu ce să plătească. Vorbim de o supraviețuire extremă. Nu e cazul nostru. Una e să discutăm de o companie care produce maximum 2 terawatti și alta e să discutăm de o companie care produce aproape 30% din energia electrică a României”.