Ipoteză lansată de Vișan: Și termocentrala din Turceni trece pe gaze
Energia pe cărbune mai trebuie păstrată măcar până în 2030, susține secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, pentru că în prezent nu există capacități în piață care să o înlocuiască.
Problema este că, din cauza prețului uriaș al certificatelor de carbon, Complexul Energetic Oltenia nu poate rezista în piață. Doru Vișan a spus că sunt două variante luate în calcul: o taxă pe cărbune plătită de fiecare dintre noi în factura de energie și/sau trecerea termocentralelor din Turceni și Craiova pe gaze.
“Am făcut două scenarii, înaintate la Transelectrica, după discuţii cu ANRE, OPCOM şi Consiliul Concurenţei. Din cei 3.400 MW, facem conversia pe gaz a aproximativ 800 MW, la Craiova şi Turceni şi păstrăm din cărbune ce e eficient. Transelectrica integrează aceste lucruri în studiul de adecvanţă a sistemului energetic naţional, şi apoi vedem cât putem păstra”, a spus secretarul de stat la conferinţa Energy Center.
Pentru capacitățile rămase pe cărbune, sunt două scenarii. Primul este fără o schemă de sprijin, iar termocentralele să își facă prețul incluzând certificatul, asta însemnând un preț mai mare în piața de energie. A doua variantă ar fi ca societatea să interlalizeze în preț atât cât este posibil din prețul certificatului, iar restul să fie trecut în factura de energie și să plătească toți consumatorii.