Directorii CE Oltenia simt nevoia să se laude cu performanțe făcute din pix

Directorii Complexului Energetic Oltenia, copleșiți de problemele de tot felul cu care se confruntă societatea, simt nevoia să aibă o bună imagine publică. Pierderea de 250 de milioane de euro înregistrată de companie anul trecut este rușinoasă, dar directorii au ținut să sublinieze că și-au realizat indicatorii de performanță în proporție de 95,05%. Bine că nu s-au lăudat și supraveghetorii, pentru că în cazul lor indicatorii au fost îndepliniți în proporție de 118,73%. Sunt însă performanțe făcute din pix.

CE Oltenia a pornit la drum la începutul anului 2018 cu intenția de a face profit. Undeva, în toamnă, bugetul a fost rectificat pe minus, preconizându-se o pierdere de 975 de milioane de lei. În final, rezultatul a fost mult mai prost, pierderea depășind un miliard de lei.

Raportat la bugetul inițial de Venituri și Cheltuieli, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a avut un grad de indeplinire a indicatorilor de performanță de 77,36%, așa cum Pandurul a relatat zilele trecute. Calculele au fost refăcute prin raportare la bugetul rectificat, cel cu pierdere uriașă. Cum pierderile din buget au fost realizate, chiar depășite, cei din Directorat au simțit nevoia să se laude pe site-ul companiei că a rezultat un grad de indeplinire a indicatorilor de 95,05%. Ca să vă dați seama cum sunt făcuți acești indicatori de performanță, vă spunem că indicatorii financiari au fost cei mai buni, deși, repet, pierderea de 250 de milioane de euro într-un singur an este una fără precedent pentru CE Oltenia.

Și performanța supraveghetorilor a fost recalculată, după cum rezultă dintr-un document postat pe site-ul companiei. Astfel, supraveghetorii aveau un grad de realizare a indicatorilor de 99,67% raportat la BVC inițial și 118,73 raportat la bugetul rectificat.

De remarcat însă că a existat bunul simț să nu se acorde indemizațiile variabile nici supraveghetorilor, nici directorilor pentru activitatea din 2018.

Comunicatul integral al CE Oltenia

Conform prevederilor Hotararii AGOA din 2017, raportat la valorile initiale ale BVC – 2018, gradul de indeplinire a indicatorilor de performanta ai membrilor Directoratului CE Oltenia a fost de 77,36%.

In anul 2018, in urma actualizarii indicatorilor de performanta pentru membrii Directoratului in corelatie cu BVC – 2018 rectificat (aprobat  prin Hotarare de Guvern), a rezultat un grad de indeplinire a indicatorilor de 95,05%.

In functie de obiectivele stabilite prin planul de administrare, indicatorii de performanta au fost structurati pe 3 categorii:

indicatori financiari cu pondere de 40% in valoarea totala si grad de realizare 41,24%, rezultat din reducerea costurilor cu MWh si tona de carbune si investitiile derulate in cursul anului;
indicatori operationali cu pondere de 30% si grad de realizare de 23,81%, rezultat din majorarea cheltuielilor de exploatare in functie de cresterea exploziva a pretului certificatelor de CO2;
indicatori de guvernanta corporativa cu pondere de 30% si grad de realizare de 30%, rezultat din negocierea si semnarea Contractului Colectiv de Munca, functionarea Avertizorului de Integritate, precum si implementarea si respectarea Codului de Etica al societatii. 
Desi contractele de mandat ale administratorilor prevad acordarea unei componente variabile a remuneratiei raportata la gradul de realizare a indicatorilor de performanta, Consiliul de Supraveghere a hotarat renuntarea acordarii componentei variabile a remuneratiei aferente anului 2018.

Vizualizări: 2,665

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: