Directorul Termocentralei Rovinari: Situația va fi chiar dramatică
Nimeni nu face nimic deși toată lumea spune că nu se poate renunța la cărbune! E concluzia amară a directorului celei mai mari termocentrale pe cărbune din România. Laurențiu Ciurel, directorul Termocentralei Rovinari, nu se declară prea optimist. Anul viitor, ar trebui să se închidă un grup energetic de la Rovinari și o carieră de cărbune, iar „situația va fi dramatică” dacă nu vor fi schimbate datele din planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană.
Laurențiu Ciurel a comentat declarația făcută recent de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a recunoscut că România a ajuns să importe masiv energie electrică pentru că a dispărut din energia din bandă odată ce au fost închise grupuri energetice pe bază de cărbune.
“Dânsul s-a exprimat în sensul acesta și la vizita de la Rovinari. De-asta am remarcat acum că, în particular, toți îmi dădeau dreptate, dar când ne despărțeam, nimeni nu mai recunoștea. Dar, de data asta, văd că domnul ministru și-a păstrat declarația dată la Rovinari. Din păcate, am văzut că strategia energetică a fost înaintată așa cum a fost concepută. Deși a stat în dezbatere publică, deși foarte mulți, inclusiv eu am pus acolo onservații cu privire la cărbune, și nu știu cum se leagă lucrurile acesta. Apoi promovezi un material cu exact contrariul. Acolo se păstrează termenele din PNRR așa că nu ne ajută prea mult constatările domnului ministru cu câteva zile înainte de alegeri. Cred că are legătură cu asta pentru că, altfel, s-ar fi concretizat și ceva măsuri”, a declarat Laurențiu Ciurel, într-un interviu la Radio Infinit.
Totul este speculat din punct de vedere politic, e de părere Ciurel. Mai ales că declarațiile vin la câteva zile înainte de alegeri.
Ciurel a adăugat și că, anul viitor, se va închide un grup energetic și o carieră. Grupul 6 de la Rovinari și Cariera Tismana, mai exact. Dacă se respectă planul de restructurare. Toată lumea își pune speranțele într-o amânare a termenelor de închidere, dar e greu de crezut că se poate face ceva atât de repede în condițiile în care Comisia Europeană a cerut un studiu de adecvanță al Transelectrica, iar acesta ar fi gata în câteva luni. „Toată această problemă e într-o cheie politică. Nimeni nu face nimic deși toți, declarativ, de la toate partidele, spun că nu se poate renunța la cărbune. Să schimbe situația din teren, nimeni n-a făcut nimic. Noi suntem în continuare în situația ca peste o lună și jumătate să oprim grupul 6 și Cariera Tismana. Eu nu înțeleg ce se va întâmpla după-aceea dacă nu se schimbă nimic. La ora asta, Cariera Pinoasa aproape că a dispărut. Și cărbunele care vine de acolo e de foarte proastă calitate. Dacă Tismana se închide, Roșia nu va putea duce două grupuri în Rovinari în niciun caz. De-abia dacă va duce unul. Nici aia nu cred că e posibil. Situația, pentru anul viitor, e chiar dramatică din punctul ăsta de vedere”, a mai spus Ciurel.
La televizor, toată lumea vorbește despre importanța cărbunelui în Sistemul Energetic Național, însă, în realitate, nu se vede vreun demers făcut pentru salvarea acestei industrii. „Grupurile au ieșit din funcțiune pe mandatul lui Virgil Popescu și al lui. A fost urmat un program pe care Guvernul de atunci l-a înaintat la Bruxelles și pe care nimeni nu l-a schimbat”, a conchis Ciurel.