Nouă lucrare ştiinţifică a medicului gorjean Aurelian Udriştoiu
Medicul gorjean Aurelian Udriştoiu a publicat o nouă ediţie a lucrării „Hematological and Metabolical Aspects of Laboratory Medicine”, extrem de bine primită în rândul specialiştilor. Sorin Gijiu, biochimist la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara a făcut pentru cotidianul Pandurul o recenzie a cărţii. Aurelian Udriştoiu este şeful laboratorului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. (A.A.)
„În vremurile apuse, în urmă cu peste 2 decenii, opiniile literare, culturale şi ştiinţifice din ţara noastră erau influenţate de la răsărit la apus. Ulterior direcţiile acestor curente s-au schimbat de vest la est.
Cartea medicală a autorului Aurelian Udriştoiu, “Hematological and Metabolical Aspects of Laboratory Medicine”, ediţia a 2-a, continuă analiza aspectelor hematologice şi metabolice din prima ediţie, în contextul cercetărilor fundamentale internaţionale.
Volumul reprezintă din nou o reuşită a şcolii medicale româneşti în străinătate, iar prin aceasta carte medicina românească aduce un aport substanţial medicinii universale. Nu este posibil ca în această recenzie, inevitabil limitată, să fie analizate numeroasele date expuse în cele 13 capitole, dar evidenţiem dintre ele următoarele:
¤ “Energy levels of the metabolic pathways in malignant B and T lymphocytes, în review”, (Nivelele energetice ale căilor metabolice maligne in limfocitele B si T, în revizuire), capitol care expune cele mai recente dovezi din literatura de specialitate privind metaboliţii celulari care pot fi oncogeni prin modificarea celulelor, semnalizarea și blocarea diferențierii celulare. Progresele în cercetarea metabolismului cancerului, în ultimul deceniu, au sporit înţelegerea noastră cu privire la glicoliza aerobă, anaerobă şi a altor modificări metabolice, care sunt asociate cu creşterea şi proliferarea celulelor.
Blocarea apoptozei, în boli maligne, se poate datora concentrației mare de ATP, provenind din metabolismul anaerob. Diferenţa de energie dintre ATP anaerob în limfocitele B și T, în probele de sânge periferice, din boli maligne hematopoietice, măsurate prin bioluminiscență, a fost de 2,68 µM ATP, valoare care apare ca un transfer de energie între celulele normale T si celulele normal B, inițial cu valori energetice normale. Acest nivel energetic ar putea iniția procesul de carcinogeneză, prin suprimarea activităţilor proteinelor anti-oncogene.
Se concluzionează că metabolismul anabolic în celulele B și T din bolile hematologice maligne se afla sub un control de reglementare complex, regizat de receptorii celulari de membrana, asociaţi cu o creștere a semnalelor de transducţie in celulele transformate în stări maligne.
¤ În lucrarea de cercetare “Endogenous effects of alcohol on liver function”, (Efectele alcoolului endogen asupra funcțiilor hepatice), se transmite un semnal populaţiei că, pe baza statisticilor sumbre, mortalitatea prin bolile hepatice alcoolice a fost în ultimii ani mai mare decât cea a multor forme majore de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de colon şi de prostată.
Conform normelor internaţionale AASLD / ACG 2010, un ghid naţional privind tratamentul hepatitei alcoolice severe se propune a fi necesar în toate centrele de tratament pentru bolile ficatului datorate alcoolismului cronic.
¤ În capitolul “Drugs-induced hemolytic anemia” (Anemia hemolitică indusă medicamentos) este prezentat un caz de laborator care ilustrează cel mai bine faptul că anemia hemolitică indusă medicamentos (DIHA) este rar descoperită de medicii curanţi, şi pentru acest lucru un laborator de specialitate este adesea necesar pentru a fi dotat cu testele serologice optime de confirmare a diagnosticul. Unele dintre mecanismele implicate în DIHA sunt controversate.
Din păcate, de cele mai multe medicamente care cauzează anemia hemoliză intravasculară severă, insuficienţă renală, uneori coagularea intravasculară diseminată şi chiar decesul, pot să aibă mecanisme diferite şi implică de obicei anticorpii dependenţi de drogurile medicamentoase care declanşează activitatea totală a complementului seric în contextul unei anemii hemolitice devenită autoimună.
Următoarele capitole conving cititorul că, prin problematica abordată şi prin fondul de idei referitoare la fiziologie, fiziopatologie, această carte se înscrie ca o încercare temerară de a aborda medicina de laborator în lumina concepţiilor actuale ale direcţiilor şi principiilor moderne.
Interesul medicilor din toate specialităţile, studenţii în medicină, personalul care activează în laboratoarele clinice, din ţară şi din cele 21 de ţări de pe 5 continente, pe site-urile cărora este postată cartea, se bazează pe faptul că lucrarea se constituie într-un volum amplu de date, experienţe, cercetări clinice şi de laborator, sistematic şi logic expuse. Noul volum de specialitate paraclinică se sprijină pe o solidă informare ştiinţifică, confruntată riguros cu experienţa proprie a autorului, dobândită prin studii de medicină fundamentală, în ţară şi în străinătate.
Biochim. Dr. Sorin Gijiu,
Membru al Academiei Americane a Biochimiei Clinice,
Washington D.C.