Nou concurs de soluţii pentru modernizarea Căii Eroilor
Municipalitatea din Târgu Jiu demarează un nou concurs de soluţii pentru modernizarea Căii Eroilor. Autorităţile locale spun de această dată că specialiştii care vor câştiga concursul vor face şi proiectul tehnic de modernizare a Axei Brâncuşi. Concursul va avea loc în aprilie. Şi acum doi ani a avut loc un concurs de soluţii, cu premii oferite de primărie. Cele mai bune soluţii date atunci de participanţi vor fi folosite în proiectul tehnic final, spune municipalitatea.
Cele mai bune soluţii la primul concurs au fost aduse de un grup de studenţi şi arhitecţi din Capitală. Este vorba de arhitecţii Adrian Soare şi Liviu Zăgan de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti. Municipalitatea spune că în următoarea perioadă va definitiva soluţia finală pentru modernizarea Căii Eroilor, după care va face studiul de fezabilitate pentru a vedea de câţi bani este nevoie pentru punerea în aplicare a soluţiei finale. Pentru asta va fi organizat un nou concurs, spune directorul Serviciului Investiţii din cadrul primăriei Târgu Jiu, Raul Chiriac. “O să demarăm un concurs de soluţii la nivel naţional care are ca finalitate încheierea contractului de proiectare în urma căruia se va decide soluţia finală şi bineînţeles elaborarea proiectului pe care dorim să-l realizăm în cadrul programelor cu finanţare din fonduri europene. Acum îl vom lansa, probabil prin luna aprilie se va derula. Am făcut toate demersurile, consultând şi Ministerul Culturii, Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor. Pentru studiul de fezabilitate am cerut un termen de două luni de la data încheierii contractului”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul primăriei Târgu Jiu.
Chiriac a spus că juriul va fi format din 7 persoane din care 5 membri vor fi arhitecţi din cadrul Uniunii Arhitecţilor din România şi Ordinului Arhitecţilor, ai Ministerului Culturii, ai Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Administraţia locală a spus că vrea să modernizeze Calea Eroilor prin atragerea de fonduri extrabugetare. Proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate vor fi suportate, în principiu, din fonduri de la bugetul local.
Directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu, declara la finele lunii trecute că dosarul pentru includerea ansamblului brâncuşian în patrimoniul UNESCO este complet. Mai mult, Strâmbulescu a spus că în perioada 28 iunie-8 iulie comisia UNESCO se va întruni la Bonn şi atunci va da un răspuns în ceea ce priveşte solicitarea de includere în patrimoniul internaţional a operelor de la Târgu Jiu.