Notificarea CE Oltenia către guvern. Grupuri închise!
Complexul Energetic Oltenia a comunicat guvernului faptul că va închide rând pe rând grupurile energetice, câte şase luni, în vederea înlocuirii instalaţiilor de ardere. Este o măsură care s-ar putea prelungi până în 2024, CE Oltenia trebuind să se conformeze noilor norme de mediu impuse de Comisia Europeană. Informaţia apare într-un document aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei, în baza căruia Complexul Energetic Hunedoara va furniza servicii de sistem de 400 MW.
Guvernul caută soluţii pentru a acoperi lipsa de capacitate energetică din sistem, cauzată de faptul că grupurile energetice din Oltenia trebuie oprite unul după altul, în vedere adaptării lor la noile norme de mediu.
Complexul Energetic din Hunedoara va avea de câştigat. Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre, aflat în dezbatere publică, potrivit căruia termocentralele din Valea Jiului vor asigura servicii de sistem de 400 MW, în perioada aprilie 2018 - iunie 2020.
În nota de fundamentare se arată că măsura care va aduce bani frumoşi în bugetul CE Hunedoara are ca temei şi faptul că grupurile CE Oltenia vor fi oprite rând pe rând. „Din informaţiile comunicate de Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul dintre principalii producători de energie electrică din România, a rezultat că, în vederea aplicării prevederilor acestei decizii a Comisiei Europene la unităţile pe cărbune ale complexului, va fi necesară oprirea instalaţiilor de producere pe perioade de minim 6 luni/cazan energetic (în vederea instalării de noi arzătoare de praf pe instalaţiile de ardere). Aceste opriri, care vor conduce la indisponibilitatea cel puţin a câte unui grup de producere (de capacitate mare, de 330 MW) timp de 6 luni, indică necesitatea păstrării în funcţiune a unităţilor din cadrul CEH, din motive de asigurare a adecvanţei şi securităţii energetice”, se arată în nota de fundamentare.
În document scrie că situaţia s-ar putea prelungi până în 2024. „Estimarea CEO, în sensul că înlocuirea arzătoarelor s-ar putea prelungi până în anul 2024, conduce către concluzia ca, în perioada în care cazanele vor deveni indisponibile, cu atât mai mult se susţine necesitatea păstrării în funcţiune a grupurilor din cadrul centralei termoelectrice Mintia şi centralei termoelectrice Paroşeni”, menţionează sursa citată.
Complexul Energetic Hunedoara are o capacitate instalată de 1.225 MW şi asigură o cotă de cca. 5% din totalul producţiei naţionale de energie electrică. CEH are o situaţie economică dificilă, opinia auditorului financiar extern fiind aceea că „există o incertitudine care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea Societăţii de a-şi continua activitatea”.