Noi promisiuni pentru hidrocentralele abandonate. În Gorj, 150 de milioane de euro se duc pe apele Jiului
Ministerul Energiei, Ministerul Mediului şi Hidroelectrica au constituit un grup de lucru comun care se va ocupa de investiţiile în domeniul energetic, fiind vizate deblocarea proiectelor de infrastructură în hidrocentrale, cu grad de execuţie de peste 90%, şi pregătirea de noi proiecte strategice, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În Gorj, de exemplu, în Defileul Jiului, statul a deschis şantierul pentru o salbă de centrale pe apă. S-a întâmplat în 2004, cu doar un an înainte ca Parcul Naţional Defileul Jiului să devină arie protejată şi cu trei ani mai devreme ca zona să fie inclusă în situl Natura 2000. Lucrările au fost tărăgănate ba de insolvenţa Hidroelectrica, ba de procese deschise de ONG-uri de mediu în instanţă şi n-au mai ajuns la final.
150 de milioane de euro riscă să ajungă la gunoi.
"Am demarat împreună cu colegul meu Mircea Fechet, ministrul Mediului, şi specialiştii celor două ministere, împreună cu Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, şi echipa lui, un grup de lucru comun pentru investiţiile în sectorul energetic. Pe de-o parte, vizăm deblocarea proiectelor de infrastructură în hidrocentrale, proiecte începute şi înainte de 1989, cu grad de execuţie de peste 90%. Pe de altă parte, pregătim noile proiecte strategice ale României, de la Tarniţa-Lăpuşteşti până la Strategia Naţională pe Hidrogen şi legea pentru centrale eoliene offshore", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că impactul asupra mediului trebuie atent evaluat şi adresat, cu argumente tehnice solide, pentru a asigura dezvoltarea sectorului energetic românesc în condiţii optime.
"Toate aceste investiţii vor însemna locuri de muncă, facturi mai mici pentru cetăţeni şi companii şi un aer mai curat (energie verde)", a subliniat Burduja.