Noi contre între Condescu şi Călinoiu. Cine e mediatorul!

Vechile dispute dintre fostul preşedinte Marin Condescu şi şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, pe marginea modului în care au fost folosite fondurile la Pandurii, au reizbucnit ieri. Primul susţine că celălalt a pus în aplicare în ultimii ani o „strategie” de distrugere nu doar a activităţii sportive din judeţ, ci şi a mineritului şi energiei, în timp ce Călinoiu reia acuzaţiile privitoare la modul în care Condescu a folosit banii de la Club atunci când a fost în fruntea echipei. Între cei doi a intervenit ieri şi actualul preşedinte Narcis Răducan, care cere doar linişte şi sprijin inclusiv de la sindicatele miniere pentru ca echipa să îşi atingă obiectivul de a juca din nou într-o competiţie europeană.

Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia a precizat miercuri, într-un nou comunicat de presă, că la nivelul judeţului s-ar fi format în urmă cu câţiva ani un grup care a avut un singur scop, acela de a „distruge” mineritul şi energia, dar şi mişcarea sportivă din Gorj. Conform președintelui Marin Condescu, totul ar fi început după mitingul din mai 2013, când mii de mineri și energeticieni s-au strâns în stradă, la Târgu Jiu, protestând împotriva celor care conduceau la acea vreme județul și Complexul Energetic Oltenia. Atunci «s-a constituit în judeţul Gorj, sub coordonarea și comanda lui Ion Călinoiu un „colectiv” care să „suprime” toate încercările de a se opune acestei „crime economice”».

„Colectivul” lui Călinoiu
Termenul ales de Condescu pare să nu aibă vreo legătură cu vechea profesie de inginer agricol a actualului preşedinte al CJ Gorj și nici cu drama produsă în clubul bucureștean. «Din „colectivul” lui Ion Călinoiu au făcut parte reprezentanți din toate domeniile de „activitate”. De existența acestui „colectiv”, care a fost comandat de la centru de „comandantul suprem”, am fost informaţi de către o persoană publică autorizată, care a vrut și să vrea să pună capăt acestei „murdării”, dar care trebuia și trebuie să se supună disciplinei de partid în aparițiile publice», spune Condescu în comunicatul său, fără să își divulge sursa, deși e evident că este vorba despre cineva cu funcția importantă în PSD Gorj, care nu poate trece peste cuvântul lui Călinoiu.
«Din „colectiv” au făcut și fac parte și patroni din mass-media. Componența „colectivului” ne-a fost comunicată de un reprezentant „de cinste” și lucrător fanatic al grupului, acum „pentru o scurtă perioadă” detașat la alte activități», arată comunicatul USMO.

„Devalizarea” Clubului
Marin Condescu spune în comunicatul respectiv că numirea unui președinte incompatibil la Club, în persoana lui Mihai Prunariu, a fost primul pas din strategia de „devalizare” a Clubului Pandurii, în conturile căruia USMO a lăsat 3,5 milioane euro, fără datorii, la finalul lui 2013. «Propaganda realizată cu ajutorul „membrilor din colectiv”, patroni de televiziuni și ziare, despre „moștenirea”dezastruoasă lăsată de fosta conducere. Echipa, cel puțin în momentul preluării de către Ion Călinoiu, era pe locul 4 în campionat», se arată în comunicatul de presă, în care membrii Adunării Generale a Acționarilor sunt acuzați de „atitudine pasivă”, deși, până în toamna lui 2013 toți îl susținuseră pe Condescu în demersurile sale.
„În perioada 2003 – 2013 membrii AGA și CA nu au primit indemnizații pentru participarea la conducerea Clubului, care era constituit pe baza Ordonanței 26/2000, fiind de interes public, în folosul colectivității, al minerilor și energeticienilor. În anul 2013 contribuția CEO la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu a fost de 350.000 euro. În 2014, după preluarea conducerii Clubului de către Ion Călinoiu, contribuția CEO a fost ridicată la 4 milioane de euro și risipită pe: - mărirea numărului de salariați ai clubului (fără antrenori și fotbaliști) de la 15 salariați, câți era în anul participării în Cupele Europene, la 64 de salariați în prezent, cu mărirea fondului de salarii de la 25.000 de lei la 350.000 lei; - salarizarea pe măsura priceperii pentru protejatul lui Ion Călinoiu – directorul executiv, care era și este „specialistul” lui Ciurel în „audit și control al propriilor salariați” – cu suma de 4000 lei pe lună pentru 2 ore de muncă la Club și 1000 lei pentru fiecare ședință a CA, plus salariul de 10.000 lei de la CEO. Sarcina lui principală primită de la Ion Călinoiu a fost să „cedeze” gratuit jucătorii reprezentativi ai echipei (cazul Anton, Momcilovici, Roman” și să aprovizioneze masiv cu „susținători de efort” (medicamente) și Clubul de fotbal, după modelul Clubului Energia practicat încă din anul 2000, medicamente de la farmaciile lui Ion Călinoiu în valoare de 3,5 miliarde anual”, arată Condescu în comunicatul de presă.
Acesta vorbește despre faptul că falimentarea clubului de fotbal nu a fost posibilă prin „rețeta” folosită la Energia, secțiile de baschet și handbal, prin acumularea de datorii la bugetul de stat, datoriile acumulate aici ajungând la 6 milioane de lei către buget.

„Blatul lașilor”
La clubul de fotbal acumularea de datorii la buget nu putea asigura menținerea echipei în prima Ligă, cu atât mai puțin într-o competiție europeană, dar Condescu spune că a existat și aici o „rețetă”. „Ultima metodă a unor lași pentru a-și șterge fărădelegile financiare de la Club a fost denunțarea publică a unui blat făcut de CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu cu U Cluj, al conducătorilor clubului și constatat de către toți membrii AGA, sperând că, pe criterii sportive, Regulamentul și Statutul FRF și LPF și a legilor în vigoare, echipa să fie exclusă din campionat. Nu a reușit nici această măsură sinucigașă”, mai spune Condescu, care critică și distrugerea terenului de antrenament pentru copii și juniori, în anul 2014, aceștia fiind nevoiți să își facă antrenamentele la zeci de kilometri de Târgu Jiu.
Fostul președinte face public și faptul că în ultimii 2 ani membrii AGA nu au participat la vreo ședință, motiv pentru care USMO a făcut propunerea ca Adunarea Generală a Acționarilor să se întrunească pe 29 ianuarie, ora 16:30, în ședință extraordinară, la sediul Clubului pentru a analiza activitatea de anul trecut și a aproba bugetul pe anul în curs.

Reacția lui Călinoiu
Ieri la prânz, șeful Consiliului Județean Gorj a avut o reacție la pozițiile publice exprimate până în acel moment de Marin Condescu, pe care l-a acuzat din nou că s-a folosit de banii Clubului în interes personal, lucru pe care îl susțin și procurorii într-un dosar penal în care multe din probele existente acolo pot fi puse serios sub semnul întrebării. „Ce bani revendică Condescu? Îmi aduc aminte că nu a avut nicio afacere de succes, nu a avut niciodată menirea sa de a susține acest club din fonduri private. A gestionat niște bani ai CE Oltenia, pe care i-a multiplicat prin fotbal în conturile lui pentru ca, la rândului lui, să finanțeze fotbalul. Am înțeles că vrea să zică că Clubul Pandurii are datorii la Condescu. Asta e o mare, mare problemă a unor oameni care nu au o limită și nu își văd simțul măsurii. El nu face decât să revină în prezent, se bagă singur în seamă, când, de fapt, ce a făcut el de-a lungul activității sale, de mare lider de sindicat nu a făcut decât rău Gorjului. Pot să vă spun și susțin acest lucru cu tărie că a făcut numai rău Gorjului”, a spus Călinoiu.
Șeful CJ Gorj a rememorat câteva din afacerile firmelor sindicale din anii trecuți care au intrat în faliment, fără să menționeze că mii de oameni au rămas totuși pe drumuri după ce Laurențiu Ciurel a blocat contractele către firmele respective. „Cred că omul ăsta are cel puțin obligația morală să stea liniștit. O să se vadă că echipa de profesioniști care a venit acum o să demonstreze că se poate obține performanță doar pe teren. Condescu nu a obținut performanță pe teren. În două rânduri echipa a retrogradat și el a cumpărat echipe ca să intre în competiție cu ele. Nu a luat-o de jos. A lăsat un club în degringoladă totală. Plătim și acum la bugetul statului, prin reorganizare admisă de lege, datoriile lui Condescu și plățile făcute ilegal, vreo 23 de miliarde de lei vechi. Ne-am văzut de treabă. Banii sunt cheltuiți numai pentru performanță, iar echipa profesionistă și-a făcut treaba și a luat-o din prag de retrogradare, unde era lăsată de Condescu, și a dus-o unde o vedeți acum, printre echipele fruntașe din țară”, mai spune Călinoiu, care a negat informațiile lui Condescu conform căruia, la plecarea sa din club, echipa avea în conturi circa 3 milioane de euro, șeful CJ Gorj fiind convins că Pandurii va reuși în actuala formulă să își atingă obiectivele stabilite pentru acest an.

Bilanțul lui Narcis
Ieri președintele Clubului, Narcis Răducan, aflat în Spania cu echipa în cantonament, a avut o reacție la scandalurile de la Târgu Jiu, menționând că în perioada următoare va prezenta un bilanț oficial al situației financiare de la Pandurii. Reacția integrală a președintelui de la Pandurii este redată mai jos.
„Eu știu că este an electoral și, de cele mai multe ori, lupta depășește spațiul politic și invadează fotbalul, dar cred că am demonstrat din vară, când am fost instalat președinte al clubului cu unanimitate de către Adunarea Acționarilor, că mă preocupă doar fotbalul și administrarea clubului. Preluat în condiții grele din punct de vedere financiar din cauza datoriilor istorice, clubul a fost salvat în extremis de la retrogradare, datorită muncii de excepție a lui Edi Iordănescu, a jucătorilor şi a întregului staff tehnic și administrativ. Acela a fost punctul de plecare și, în numai şase luni, suntem pe loc de play-off, avem patru jucători la echipa națională, avem în portofoliu jucători precum Săpunaru, Hora, Nistor, Ropotan și, mai nou, Antal, aduși gratis de către mine și Edi și cu șanse egale să ne batem la cel mai mare obiectiv, titlul și calificarea în Cupele Europene. Toate acestea au fost posibile cu un buget de aproximativ 4.5 milioane de euro și nu de 11 milioane de euro.
Precizez de asemenea că publicul a fost indus în eroare în presa locală referitor la vitaminizarea echipei. Ea provine direct de la producătorul din Germania, același care lucrează și cu Steaua, cu ajutorul preparatorului Thomas Neubert. Așa cum prevede legea, în maxim 120 zile de la încheierea exercițiului financiar al anului 2015, vom prezenta situația financiară exactă a clubului și, de asemenea, detalii despre ,,averea” moștenită. În numele echipei Pandurii şi a staff-ului tehnic şi administrativ, rog USMO să fie alături de noi în încercarea de a face performanță pentru că, altfel, riscăm să pierdem ce am avut mai de preț din vară, liniștea de a lucra profesionist. În final, vreau să subliniez că sunt bucuros de campania de transferuri de succes și, așa cum am promis suporterilor:“am pierdut un campion, să luăm alți patru campioni în loc la același preț!”, se arată în punctul de vedere exprimat de Narcis Răducan.

Vizualizări: 1,782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: