Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Noi clădiri făurite de meşterul care construieşte cu sticle în loc de cărămizi

Vasile Piscureanu din comuna Jupâneşti îşi surprinde în permanenţă consătenii cu clădirile din sticle pe care le construieşte în curtea sa. După antreul locuinţei şi alte două clădiri în formă de sticlă şi de damigeană, gorjeanul a terminat vara trecută o căbănuţă cu mansardă din lăzi cu sticle goale. Ultima construcţie din sticle este o afumătoare care deja îşi dovedeşte utilitatea, deşi nu a fost încă finalizată. Până acum au fost folosite peste 20.000 de sticle, însă planurile lui Vasile Piscureanu nu s-au încheiat. Acesta intenţionează ca odată cu încălzirea vremii să înceapă construcţia unui beci secret.

Vasile Piscureanu în vârstă de 60 de ani este de constructor de meserie şi a devenit renumit în comuna Jupâneşti datorită pasiunii sale de a construi clădiri din materiale mai puţin obişnuite. Acesta povesteşte că şi-a găsit refugiul în meseria sa după ce soţia l-a părăsit şi că toată viaţa se va răzbuna prin muncă. „Am început să fac clădiri din sticlă de prin anul 1997, după ce soţia m-a părăsit fugind cu un vecin. M-a lăsat cu cinci copii dintre care 3 erau minori. Eram foarte supărat şi am simţit nevoia să mă răzbun. Aşa că m-am răzbunat pe ea prin meseria mea. Cam un an de zile am adunat sticle goale pentru a realiza clădirea în formă de sticlă care are vreo 5 metri înălţime. Am terminat lucrarea cam într-un an şi ceva. Am avut nevoie de timp pentru că nu puteam pune decât 3-4 rânduri de sticle pe zi întrucât zidul se strâmba, iar sticla cădea. În interior am pus o masă rotundă cu scaune unde vara mai stau cu prietenii de vorbă”, spune Vasile Piscureanu. După ce a finalizat această clădire gorjeanul a realizat alta în formă de damigeană. Şi aceasta este racordată la reţeaua de curent electric fiind dotată cu o instalaţie de 20 de becuri. Nu numai aspectul exterior al clădirii este unul deosebit, ci şi cel interior. Pe pereţi au fost montate patru statuete feminine prevăzute cu robinete care sunt legate la butoiul cu vin. Şi casa în care locuieşte a fost modernizată tot cu sticle. „Am făcut un antreu din sticle ca să nu mai bată ploaia. Are forma unui chip, cu ochi, nas şi gură. Pentru această clădire am folosit cam vreo 4500-5000 de sticle”, a mai menţionat Vasile Piscureanu.

Cabănuţă din lăzi cu sticle goale

Cea mai nouă construcţie finalizată de Vasile Piscureanu este o căbănuţă cu mansardă ai cărei pereţi sunt realizaţi din lăzi de plastic cu sticle cu tot, interiorul fiind placat în lambriu. Aproape de finalizare este şi afumătoarea pe care a realizat-o înainte de Crăciun. „Mai am puţin de lucru la afumătoare, dar deja am pus-o în funcţiune. Am tăiat porcul de Crăciun şi i-am dat drumul la afumătoare. O termin şi pe această şi am altceva în plan. Îmi place ceea ce fac şi în plus ies mult mai ieftin. O cărămidă costă un leu, pe sticlă nu dau nici un ban pentru că oamenii le aruncă”, a declarat Vasile Piscureanu.

Viitoarele construcţii, realizate din PET-uri

Chiar dacă lucrează ca muncitor de întreţinere la Clubul Elevilor din Târgu Cărbuneşti, Vasile Piscureanu spune că nu va renunţa la pasiunea sa. Acesta are în plan să realizeze un beci secret. „În spatele casei am o cişmea şi acolo vreau să sap în pământ şi să fac o intrare pe care s-o ştiu numai eu. Aici voi ascunde cazanul şi nu vor avea voie să intre decât bărbaţii. Aş vrea să fie ceva pe sub apă”, a precizat meşterul. Pe viitor acesta intenţionează să valorifice şi PET-urile. „Am strâns tone de sticle goale de plastic şi le-am depozitat pentru că vreau să construiesc alte clădiri noi cu diferite forme cum ar fi un robot ceva. Când le voi zidi le voi umple cu apă pentru a rezista tencuielii, iar apoi voi goli apa” spune Vasile Piscureanu.

Vizualizări: 324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: