Muzica lăutărească, celebrată la Cărbunești. Festival și concurs

Orașul Târgu Cărbunești găzduiește miercuri, 28 august, o nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan”. Evenimentul, care va începe la ora 17:00, pe scena din oraș. 

Festivalul poartă numele celebrei Gena Bârsan, o figură legendară a muzicii tradiționale gorjenești, cunoscută pentru participarea la numeroase nunți, botezuri și alte evenimente populare din Gorj și Dolj. Prin acest festival-concurs, organizatorii își propun să păstreze vie amintirea și moștenirea culturală lăsată de Gena Bârsan, încurajând totodată generațiile actuale de lăutari să continue tradiția muzicală autentică.

Ediția din acest an, a XVIII-a la număr, este organizată de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești.

Festivalul este structurat în două secțiuni principale: tarafuri și rapsozi. Concursul se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc exclusiv instrumente tradiționale și respectă canoanele muzicii lăutărești autentice. Fiecare județ invitat are posibilitatea de a trimite un singur taraf și doi rapsozi în competiție.

Regulamentul concursului prevede că fiecare taraf poate prezenta un program muzical de maxim 10 minute și poate include unu sau doi rapsozi. În interpretările lor, rapsozii trebuie să prezinte o baladă și un cântec de joc, păstrând astfel vie tradiția muzicală lăutărească. Participarea cu instrumente electronice este strict interzisă, iar concurenții sunt obligați să poarte costume populare, subliniind astfel autenticitatea și respectul față de tradiție.

Vizualizări: 2,048

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: