Municipiul Târgu Jiu, îmbogăţit cu opt sculpturi

Simpozionul internaţional de sculptură „Brâncuşiana 2012” şi-a închis porţile la finele săptămânii trecute. La acest eveniment, desfăşurat la Atelierele Artiştilor Plastici, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, critici de artă şi artişti, care au dorit să vadă rezultatele celor trei săptămâni de muncă depusă de cei opt sculptorilor din Romînia, Bulgaria şi Egipt.  Lucrările realizate în marmură vor fi expuse în viitor pe Insuliţa de pe Jiu pentru a fi admirate de gorjeni.

Municipiul Târgu Jiu s-a îmbogăţit cu încă opt sculpturi realizate pe parcursul celor 24 de zile a Taberei „Brâncuşiana” de artişti din România, Bulgaria şi Egipt. La această ediţie au luat parte sculptorii Vasile Soponariu, ce a realizat lucrarea „Zbor”, Omar Tousson din Egipt, care a lăsat Târgu-Jiului lucrarea „Schimbare”, Paul Popescu, care a sculptat „Domnescul fruct”, Sergiu Sălişte, cu lucrarea „Sacrificiu”, Emil Bachiynski din  Bulgaria, ce a reprezentat „Soarele Gorjului”, Răzvan Mincu ce a realizat lucrarea ”Clipa infinită”, Valentin Duicu şi Eugen Barzu. Criticul Mălina Conţu din cadrul Muzeului de Artă al României, a vorbit cu această ocazie despre legătura dintre cele opt lucrări. „Cele opt lucrări sunt legate de un demers pe care Brâncuşi l-a susţinut şi cu care a revoluţionat sculptura mondială. Este vorba de încercarea de a ajunge la esenţă, la lucrurile simple. În urma discuţiei pe care am avut-o cu sculptorii care au lucrat aici timp de trei săptămâni am observat că această căutare a esenţei se regăseşte în temele pe care ei şi le-au ales”, a apreciat criticul de artă. Lucrările „Geneză”, „Izvor”, „Domnescul fruct” fac referire la geneză, lucrarea „Sacrificiu” trimite la ideea de sacrificiu cristic, iar altele au avut ca temă mişcarea, prin clipa infinită, zborul sau schimbarea. „Aceşti sculptori s-au reunit şi au făcut o serie de lucrări care într-un fel sunt unitare şi sunt demne de memoria lui Brâncuşi. Acest simpozion mi se pare o manifestare care ar trebui să ia o dimensiune internaţională pentru că acest oraş îl reprezintă foarte bine pe Brâncuşi”, a mai susţinut Mălina Conţu.

Soarele Gorjului, surprins de sculptorul din Egipt

O temă importantă este cea a artistului din Bulgaria, care prin „Soarele Gorjului” a încercat să realizeze o sculptură care să exprime esenţa locului în care se păstrează Ansamblul Brâncuşi.  La rândul său, artistul Sergiu Sălişte a apreciat lucrarea sa, care se intitulează „Sacrificiu”, ca un fel de contopire între figurativ şi non-figurativ. „M-am folosit de elemente metrice care au trimiteri şi în religie. Mesajul pe care îl transmite lucrarea este: Omul este pământean, iar lumina care vine prin fereastră este de altă origine, superioară pământeanului”, a menţionat acesta. Clipa infinită a fost surprinsă de sculptorul Nicolae Răzvan Micu într-o pânză de corabie.„Lucrarea mea exprimă ideea unei pânze de corabie în care sunt gravate galaxii, constelaţii şi forme ale universului. Clipa infinită se referă la infiltrarea clipelor trăite în consens cu memoria umanităţii, memoria particulară şi generală a umanităţii. Este o temă pe care o abordez în general de mai multă vreme. M-am adaptat la piatră. A fost nevoie de câteva zile ca să intru în transă şi mă bucur că am făcut o lucrare bună”, spune Răzvan Mincu.

Vizualizări: 370

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: