Motivul pentru care s-a spânzurat adolescenta din Tismana

O tânără de 16 ani a fost găsită, luni, spânzurată într-o casă aflată în construcție din satul Celei al comunei Tismana. Se pare că motivul pentru care minora și-a pus capăt zilelor a fost o căsătorie timpurie, aranjată de familiile celor doi tineri, așa cum se întâmplă în comunitățile de rromi care încă mai păstrează tradițiile. 

Fata de numai 16 ani, cu rădăcini în sat, a fost crescută de părinți în Franța. În baza unei înțelegi între familia ei și a celui cu care a fost căsătorită, adolescenta a venit din Franța pentru a locui alături de partener la Celei. Luni, aceasta și-a pus capăt zilelor, fiind găsită spânzurată într-o casă aflată în construcție.

”În Tismana sunt două comunități de romi. Este vorba de lăutarii din Tismana și de cei din Celei, unde de altfel s-a întâmplat și acest caz nefericit. Din ce am aflat eu, fata a crescut în Franța și a venit la Celei în urma unei căsătorii timpurii aranjată de familia ei și a tânărului de 17 ani. Se pare că aceasta nu a fost de acord nici cu această căsătorie și nici cu partenerul ales de părinți. Este clar că nu s-a adaptat și motivul este această căsătorie timpurie aranjată”, a declarat Nelu Pavel, lider și judecător în comunitățile de rromi.

Se pare că în comunitatea de romi de la Celei aceste practici sunt frecvente și nu vor să renunțe la tradiția de a-și căsătorii copiii la vârste fragede în baza unor înțelegeri făcute de părinți. ”Este o mare problemă la Celei pentru că romii de aici nu înțeleg să nu mai retragă copiii și mai ales fetele de la școală chiar și la 13, 14 ani ca să le căsătorească. Nu vor să renunțe la aceste tradiții. Se ascund, pleacă din țară, țin fetele ascunse și apoi vin și cu copii”, a declarat mediatorul sanitar din zonă.

Nelu Pavel, în calitatea de lider și judecător al comunităților de romi, nu mai încurajează păstrarea acestei tradiții și vrea să se renunțe la aceste căsătorii timpurii. ”Eu în calitate de lider și de judecător nu sunt de acord cu aceste căsătorii timpurii făcute după înțelegerea familiilor. În calitate de judecător sunt chemat la multe despărțiri în aceste familii tradiționale pentru că tinerii fie nu se plac, fie nu vor să se căsătorească, dar decid părinții pentru ei și mulți devin copii cu copii. Romii trebuie să înțeleagă că trebuie să lase copiii să meargă la școală, să învețe carte și să-și întemeieze familii când aceștia sunt pregătiți. Trebuie să se termine nu aceste tradiții. Stop căsătoriilor timpuri”.

De asemenea, Pavel consideră că reprezentanții poliției dar și al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului  trebuie să intervină în comunitățile tradiționale și să nu mai tolereze așa ceva. ”Este strigător la cer ce s-a întâmplat la Celei și este un semnal de alarmă pentru toți. Nu mai trebuie să fie tolerate căsătoriile timpuri aranjate. Este inadmisibil să căsătorești copii de 9 ani și la nuntă ginerele să se plimbe cu trotineta. DGASPC și poliția trebuie să intervină. Trebuie să dispară aceste tradiții și obiceiuri”,a mai spus Nelu Pavel. 

Vizualizări: 7,041

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: