Morega: Procurorii, judecătorii şi sereiştii să răspundă
Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice, susţine necesitatea modificării legilor justiţiei, dar cere şi pedepsirea procurorilor, judecătorilor şi sereiştilor care au comis abuzuri. Acesta a exemplificat cu cazul lui Toni Greblă, dus în cătuşe la DNA, deşi era judecător constituţional. Greblă a fost numit la începutul acestei săptămâni secretar general al guvernului, dar Morega apreciază că acesta este nr. 1 în guvern, câtă vreme avem un prim-ministru care nu ştie nimic.
Reporter: Cum vedeţi numirea lui Toni Greblă în funcţia de secretar general în guvern?
Dan Ilie Morega: Eu cred că este o numire potrivită pentru Toni Greblă, pentru că a fost prefect, a fost parlamentar, a fost preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a fost judecător la Curtea Constituţională a României. Nu putem spune că nu are o vastă experienţă în domeniul administraţiei şi nu numai. Numirea lui ca secretar general al guvernului este importantă şi pentru guvern, cred că va fi şi pentru România. El într-un fel devine numărul 2 în guvern, dar dacă ne gândim la Veorica Vasilica, care e premier şi habar nu are de nimic, de fapt Toni Greblă devine într-un fel omul numărul 1, care va răspunde de problemele care se stabilesc şi de programul de guvernare.
Rep.: Practic, revine după câţiva ani de stat pe margine în mod forţat...
D.I.M.: El a avut probleme penale în mod incorect, în mod ilegal, pe bază de struţi, pe bază de o ie pe care a primit-o la nuntă de la finul său, pentru soţie. A suferit foarte mult, pentru că nu este uşor ca un om să fie trimis în judecată, să fie şi reţinut 24 de ore, după care să i se pună în spate o serie de probleme ireale, inclusiv că ar fi făcut comerţ cu Rusia. S-a dovedit ulterior că totul a fost o înscenare, totul s-a bazat pe nişte denunţuri mincinoase şi pe nişte interceptări care au avut loc nu numai pe telefonul mobil sau telefonul fix, ci şi ambiental, inclusiv în baie. Este inadmisibil aşa ceva.
Rep.: Cum se va termina această luptă pe justiţie?
D.I.M.: Eu vreau să vă spun că legislaţia trebuie schimbată şi a început să fie schimbată. O parte a legislaţiei a fost schimbată, dar trebuie schimbate în continuare codurile penale, trebuie să fie dată în mod corect o lege a amnistiei şi graţierii, pentru că au fost mii de oameni condamnaţi pe nedrept, care au suferit foarte mult din cauza acestor indivizi care au lucrat sub umbrela DNA, sub umbrela Parchetului General, a SRI şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Trebuie făcută o lege ca asta să nu se mai întâmple, dar trebuie să şi răspundă toţi procurorii, toţi judecătorii şi toţi sereiştii care au făcut aceste lucruri în mod ilegal şi împotriva Constituţiei.
Rep.: Până la urmă, marile probleme ale ţării sunt cele economice.
D.I.M.: Cred că a fost cea mai proastă guvernare din istorie, cu trei premieri într-un an şi jumătate, cu miniştri vai de capul lor, care nu sunt în stare să spună ce au făcut, dacă au făcut ceva.