Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Miron Cozma a fost turnătorul „Paul”!

Dezvăluire pe care nici Miron Cozma nu o crede, deși e vorba chiar despre el! Fostul sindicalist a colaborat cu Securitatea, intrând astfel în plutonul liderilor care au dat note informative fostelor organe represive din regimul comunist, în Gorj cel mai cunoscut caz fiind cel al lui Ion Pisc Scrădeanu, cel care avea numele de cod ”Dragnea”. De regulă, în ultimul sfert de secol, în ziua de 13 iunie Cozma era întrebat de jurnaliști despre mineriada din 1990, dar luni a fost o altfel de zi pentru fostul lider al ortacilor.

A fost o zi în care românii și-au reamintit că de curând a ieșit la iveală și că liderul studenților din Piața Universității, Marian Munteanu, a avut și el treabă cu Securitatea, la măcelul din 1990 foștii colaboratori lovind sau încasând bâte unii de la alții fără să fi știut de „colegialitatea” lor.
”Luceafărul Huilei” era „Paul” la Securitate, așa cum a prezentat cotidianul Adevărul, care a relatat despre întregul dosar pe care Cozma îl are la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității. Documentele arată că „Paul” a semnat angajamentul de colaborare pe 7 septembrie 1977, când Valea Jiului încă nu își revenise după greva de amploare pe care minerii o făcuseră în subteran. Acela a fost și momentul în care Securitatea a luat decizia de a-și spori numărul colaboratorilor din zonă pentru a afla starea de spirit a ortacilor.
Un căpitan l-a identificat pe Cozma ca posibil colaborator și, după ce a tatonat terenul, având câteva întâlniri cu candidatul a convenit cu acesta începerea unei colaborări ce avea să dureze câțiva ani. „În baza raportului cu propunere de recrutare, la data de 07.09.1977 a avut loc recrutarea în calitate de colaborator a numitului Cozma Miron. Convorbirea a debutat şi s-a desfăşurat în conformitate cu momentele anticipate. Discuţiile cu candidatul au confirmat datele obişnuite în procesul studierii şi verificării acestuia. S-a declarat de acord cu propunerea ofiţerului de a colabora în mod sistematic şi organizat cu organele de securitate. Cu ocazia preluării angajamentului, s-a insistat pe păstrarea discreţiei şi a obiectivităţii în furnizarea informaţiilor. A fost stabilit de comun acord numele conspirativ de Paul şi au fost concepute mai multe materiale informative. În final s-a stabilit modul de ţinere a legăturii şi data întâlnirii următoare“, se arată în documentele aflate la dosarul lui Cozma și prezentate de „Adevărul”.

Notele lui Paul
Din notele informative făcute publice reiese că „Paul” le povestea securiștilor despre ce fac și, mai ales, ce nu fac unii dintre colegii săi la locul de muncă. ”Paul” scria note despre cine nu muncește, cine înjură sau despre proasta organizare a unor sectoare din subteran. Până și o locomotivă a ajuns subiect de informare. „Sursa a constatat că o locomotivă stă, venind la locurile de muncă respective fără să le ia (n.r. - șase tuburi de oxigen), dar am fost oprit de cei doi care s-au întors cu locomotiva înapoi, afirmând că «locomotiva moare acolo şi numai când zic eu va pleca». Aceste afirmaţii au fost făcute de maistrul P. Sursa s-a întors înapoi la locurile de muncă, constatând că locomotiva stătea în acelaşi loc nefolosită“. „Paul” se ocupa însă și de lucruri mai serioase. „Informez că electricienii şi lăcătuşii din cadrul sect I de la IMB (n.r. – Întreprinderea Minieră Bărbăteni) sunt nemulţumiţi din cauza penalizării pe luna februarie. Astfel, lăcătuşii R., D., S. s.a. au afirmat că nu are rost să se mai omoare cu munca pentru că oricum sunt penalizaţi“.
„Paul” a colaborat cu Securitatea până în 1983, când a devenit membru al PCR, iar securiștii puteau folosi în alt mod și pe alte căi informațiile deținute de acesta. Miron Cozma a luat foc la aflarea veștii că el ar fi „Paul”, susținând cu tărie că nu a fost nici colaborator și nici membru al PCR. El pune totul pe seama dorinței sale de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale, despre candidaturi Cozma vorbind de ani buni, de când a ieșit din pușcărie, după eliberare el venind chiar la Târgu Jiu și punând bazele unui partid al muncitorilor despre care însă nu se mai aude nimic.

Negații
„În ’77, eu l-am arestat pe Ceauşescu. Eu, angajament? Nu auzi că eu nu am fost membru de partid? Ce naiba nu pricepeţi? Eu sunt rocker. Am eu angajament la Securitate? Din 1978, eu am devenit inginer Producţie la Mina Lonea. Întreabă-l câtă bătaie a luat de la mine primul secretar de acolo. În faţa mea nu mişca nimeni pe vremea lui Ceauşescu. Eu n-am avut niciodată vreo relaţie cu Securitatea. Întreabă-l pe Voinea (n.r. – procuror), în 1997, când m-a arestat tâmpitul ăla de Constantinescu, pe care l-am făcut preşedinte, Voinea a scos dosarul din 1977, eu eram arestat, m-a chemat la Procuratura Militară să-mi spună ce ordine a primit şi a început să râdă. Făcea mişto că «să te fac erou, dar cum să te fac erou?». Astea sunt invenţii scriptice ale unora. Ale Securităţii, pentru că, repet, eu nu aveam relaţii cu Securitatea. Eu n-am fost niciodată membru de partid. Încă mi-am bătut joc de ei, de comunişti”, a spus Cozma pentru sursa citată. 

Vizualizări: 1,786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: