Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Pedeapsă cu executare pentru „stăpânul Parângului”

Verdict final al Curții de Apel Argeș într-un dosar ce îl vizează pe vâlceanul trimis în judecată anul trecut pentru că a devenit stăpân peste o mare parte din munții Parâng folosindu-se de șpăgi și trafic de influență. Sentința dată acum vizează un alt dosar, cel în care Gheorghe Deaconeasa, fost șef la Ocolul Silvic Voineasa, este acuzat că împreună cu doi afaceriști din Craiova a falsificat acte din Arhivele Naționale Gorj pentru a le retroceda ilegal sute de hectare de pădure din zona montană aflată la granița dintre județele Gorj și Vâlcea.

Faptele s-au petrecut cu mai bine de un deceniu în urmă, acum inculpații având aproape la fel de mult de stat în spatele gratiilor, ei fiind încarcerați încă de la sfârșitul săptămânii trecute, când a fost pronunțată sentința împotriva lor.
Deaconeasa a primit 7 ani și 6 luni de pușcărie, față de cei 10 ani pe care îi stabilise inițial Tribunalul Vâlcea. Partenerii săi din Craiova, Mircea Basarabă și Mihai Petrulian, au de executat câte 7 și, respectiv, 6 ani de pușcărie, o condamnare de 3 ani, cu suspendare, primind și Constantin Păduraru, fost șef al Direcției Arhivelor Naționale Neamț, instituție folosită pentru a face utile falsurile cu actele de la Gorj. Inculpații sunt nevoiți să suporte și despăgubiri uriașe către stat, cuantumul prejudiciului fiind majorat de instanță tocmai pentru a evidenția proporțiile jafului. „Majorează cuantumul despăgubirilor civile la plata cărora au fost obligaţi în solidar cei patru inculpaţi, de la suma de 8.460.256 lei plus accesorii începând cu data săvârşirii faptelor şi până la data achitării integrale a prejudiciului, la suma de 17.668.111,58 lei la care se adaugă dobânda legală calculată de la data pronunţării prezentei decizii şi până la data achitării integrale a prejudiciului cauzat”, au decis judecătorii.
Procurorii DNA susțin că Deaconeasa cerea câte 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure retrocedat ilegal, lucru pe care acesta nu l-a recunoscut vreodată. „Inculpaţii Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907. Inculpatul Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris.Pentru ca inculpatul Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect”, arată DNA.
Înțelegerea cu Basarabă a mers atât de bine încât Deaconeasa l-a mai ajutat pe acesta cu niște falsuri în retrocedarea altor sute de hectare de pădure, fostul șef de ocol silvic fiind trimis în judecată de procurorii anticorupție în nu mai puțin de 4 dosare. Unul dintre ele vizează modul în care Obștea Pociovaliștea, înființată ilegal, a obținut, de asemenea, ilegal, sute de hectare de pădure, ultimul dosar deschis pe numele lui Deaconeasa fiind cel care i-a atras denumirea de „Stăpânul Parângului”. El e judecat pentru că i-a dat șpăgi fostului șef de la Garda Națională de Mediu pentru a primi fără să fie verificat avize și autorizații care să îi permită să dezvolte domeniul schiabil Vidra. Procurorii susțin că, direct sau prin intermediari, Deaconeasa avea în administrare mii de hectare din Parâng, dorind aici să dezvolte un domeniu schiabil.

Vizualizări: 2,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: