Verdict final! Un senator şi un primar, condamnaţi!
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au pronunțat luni verdictul în dosarul în care primarul comunei Peștișani, Florin Pavel, a fost arestat preventiv vreme de 9 luni, el fiind acuzat de comiterea mai multor infracțiuni împreună cu alți politicieni sau oameni de afaceri, printre care și senatorul Dian Popescu. Decizia de acum este definitivă și nu trimite pe nimeni în spatele gratiilor. Din contră, sentința respectivă consfințește nevinovăția unuia dintre inculpați, Dumitru Pârvulescu, reținut 24 de ore în dosar, deși spunea la vremea respectivă nu are nicio implicare în vreo ilegalitate. Ceilalţi au primit condamnări cu suspensare.
Completul de cinci judecători de la instanța supremă a decis luni să lase nemodificată sentința pronunțată pe fond în acest dosar care în urmă cu patru ani făcea vâlvă pe meleagurile Gorjului. Procurorul Emil Moța a coordonat ancheta care s-a lăsat acum cu condamnări, dar și cu o achitare totală pentru unul dintre inculpați, verdictul instanței fiind cel final. „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de inculpații Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae și Floarea Radu Dan împotriva sentinței penale nr.1024 din data de 27 noiembrie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Penală în dosarul nr.18870/95/2012, privind şi pe intimatul inculpat Pârvulescu Dumitru. Obligă apelanții inculpați Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae și Floarea Radu Dan la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții inculpați Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae și Floarea Radu Dan și pentru intimatul inculpat Pârvulescu Dumitru, până la prezentarea apărătorilor aleși, în sumă de câte 130 lei, se vor plăti din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, a decis instanța.
Pedepsele
Respingând atât apelurile inculpaților, cât și pe cel formulat de procurori, a rămas valabilă sentința pronunțată pe fond în acest dosar, cea prin care senatorul Dian Popescu a primit 5 luni de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, instanța stabilind să îl achite pentru alte capete de acuzare, cum ar fi uz de fals și dare de mită. Executarea celor 5 luni a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de doi ani și cinci luni, condamnarea având la bază faptul că firma sa ar fi primit de la Primăria Peștișani 154.000 de lei pentru lucrări neefectuate. „Mă aşteptam să fiu achitat, dar nu comentez decizia judecătorilor”, a spus Dian Popescu.
Într-o situație similară se află și Gabriel Titu Popescu, fratele senatorului, ambii fiind reținuți pentru câte 24 de ore de procurorul de caz. Fratele lui Dian a fost găsit vinovat, în plus, pentru comiterea infracțiunii de uz de fals, pe care magistrații au sancționat-o cu o condamnare de 2 luni, condamnare care a fost contopită cu cea de 5 luni și a cărei executare a fost de asemenea suspendată și înlocuită cu un termen de încercare. Odată cu cei doi a fost reținut cu ani în urmă și directorul din Ministerul Finanțelor, Dumitru Pârvulescu, el fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă calificată, faptă nesusținută însă și de probe, ceea ce a dus la achitarea sa.
Primarul în exercițiu al comunei Peștișani, Florin Pavel, a primit o condamnare de 3 ani pentru abuz în serviciu și o amendă de 30.000 de lei pentru neglijență în serviciu. Executarea pedepsei a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani, Pavel hotărând să se retragă din politică și să nu mai candideze pentru funcția de primar, el având trei mandate la activ în fruntea comunei Peștișani. O pedeapsă similară cu a sa, de 3 ani înlocuiți cu un termen de suspendare de 6 ani, a primit și omul de afaceri Dan Radu Floarea, cel a cărui firmă a primit bani de la Primăria Peștișani pentru a executa un campus școlar, campus care nu a mai fost finalizat nici în prezent. Dirigintele de șantier al acelei investiții, Nicolae Isar, a fost şi el găsit vinovat şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale.
Reacții
Dosarul penal în care a stat 9 luni în spatele gratiilor l-a făcut pe Florin Pavel să lase baltă politica, lucru pe care nu îl face însă și Dian Popescu. Senatorul e convins că mai are o șansă chiar de a scăpa de condamnarea de cinci luni cu suspendare decisă în cazul său. „Sentința a fost dată înainte de a se pronunța Curtea Constituțională cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu. Dacă se va decide la Curte dezincriminarea acestei infracțiuni voi apela la o cale extraordinară de atac pentru a se anula condamnarea de acum. Oricum, chiar și decizia de condamnare s-a luat pentru mine în baza vechiului Cod Penal pentru că dacă era după noul Cod trebuia să fiu și eu achitat, dar am fost totuși 24 de ore reținut și trebuie un fel de justificare pentru acele 24 de ore”, explică Dian Popescu.
Dumitru Pârvulescu a rămas director în Ministerul Finanțelor și în perioada în care a fost judecat pentru acuzațiile ce i-au fost aduse de către procurorul de caz, șefii săi fiind convinși de nevinovăția sa. Acest lucru s-a dovedit acum la instanță, Pârvulescu menționând că are atât de multă treabă la București că nu va mai încerca să tragă pe cineva la răspundere pentru cele 24 de ore pe care le-a petrecut în vara lui 2012 în spatele gratiilor. „Am spus încă de atunci că nu am nicio vină și că este un atac murdar la adresa mea, la adresa familiei mele și a colaboratorilor mei. S-a dovedit acum că am avut dreptate, dar, din păcate, au trebuit să treacă patru ani pentru a se confirma lucrul acesta. Și tot din păcate spun că tatăl meu a murit în această perioadă consumându-se și făcându-și griji pentru problemele mele. Eu am fost achitat pentru că eram nevinovat, dar pe el nu mi-l mai aduce nimeni înapoi și nici imaginea care mi-a fost șifonată cu acest dosar nu mi-o mai poate readuce nimeni la situația firească de dinainte”, a menționat Dumitru Pârvulescu.