Acţiuni în justiţie împotriva mai multor şefi din CE Oltenia
Noul director general interimar al Complexului Energetic Oltenia, Ionel Ilie, a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru data de 11 iulie. Cel mai importat punct pe ordinea de zi este informarea acţionarilor cu privire la raportul ANAF din februarie, prin care s-a constatat falsificarea indicatorilor de performanţă în ultimii ani. În baza acestor falsuri, foştii membri ai Directoratului şi Consiliului de Supraveghere şi-au luat bonusuri nemeritate. Pe cale de consecinţă, în şedinţa din 11 iulie acţionarii vor aproba „modul de acţiune” pentru îndeplinirea măsurilor dispuse prin raportul ANAF, respectiv „aprobarea iniţierii unor acţiuni în justiţie împotriva unor membri ai Directoratului şi Consiliului de Supraveghere”, se arată în convocator.
Inspectorii ANAF au verificat remuneraţiile supraveghetorilor și directorilor CE Oltenia pe perioada 2014-2015. Indicatorii au fost dublați sau chiar triplați în unele situații, iar sumele încasate la fel. ANAF a stabilit și penalități pentru aceste sume care nu au fost recuperate.
Cine sunt directorii vizaţi
Raportul arată că fostul director Laurențiu Ciurel și-a atins obiectivele din contract, în 2014, în proporție de 59,15%. A fost și anul în care compania a terminat cu o pierdere de 693 de milioane de lei și totodată, motivul revocării sale din funcție. Ciurel nu a încasat nicio primă pentru neîndeplinirea obiectivelor, dar directorii lui și-au luat mai mulți bani. În dreptul Directoratului se adună peste 300.000 de lei de returnat, bani încasați ilegal, prin falsificarea criteriilor de performanță.
Ion Petroniu, directorul de la Strategii Dezvoltare, a încasat în plus 78.357 de lei, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, 68.133 de lei pentru ianuarie 2014-aprilie 2015, Aurel Medințu, directorul Diviziei Energie, 76.985 de lei pe perioada ianuarie 2014-septembrie 2015, Maria Scurtu, directorul Diviziei Financiare, 52.186 de lei pentru ianuarie 2014-octombrie 2014, iar Mirela Vîlceanu, directorul Diviziei Financiare, 7.202 de lei pentru mai-iunie 2015. La aceste sume se mai adaugă câte 5000 de lei penalități calculate până la 15 ianuarie 2016.
Probleme similare au fost şi în 2015. Pentru a înțelege mai bine cum se umflau indicatorii, în martie 2015 complexul a calculat performanțe de 342%, iar inspectorii au stabilit că au fost de doar 94%.
Directorii ar fi trebuit să ia remuneraţii diminuate
Directorii au luat remunerații mai mari decât limitele stabilite prin contractul de mandat, deoarece acestea nu au fost diminuate proporțional cu criteriile de performanță. Se lua în calcul profitul, creanțele, plățile restanțe, productivitatea muncii, etc. La creanțe neîndeplinirea ajunge aproape la 2.000%. “Echipa de inspecție constată că modul de stabilire a gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță utilizat de CE Oltenia este eronat, în sensul că a mărit în mod nejustificat importanța în întreg a unor criterii de performanță pentru a compensa neîndeplinirea criteriilor de performanță privind reducerea plăților și creanțelor restante, reducerea pierderilor, creșterea profitului, a cifrei de afaceri, precum și creșterea productivității muncii. De exemplu, pentru anul 2014, nu au fost prevăzute plăți restante, deși societatea a înregistrat plăți restante lună de lună, pe întreg anul. Iar importanța acestui indicator la stabilirea gradului de realizare este de 10%. Totodată, CE Oltenia avea prevăzut a realiza la sfârșitul anului 2014 un profit brut de 36.880 de mii de lei, iar societatea a încheiat exercițiul financiar cu o pierdere de 693.635,73 de mii de lei, având un grad de neîndeplinire al acestui indicator de minus 1.880,79%”, notează inspectorii ANAF.
SUPRAVEGHETORI
La Consiliul de Supraveghere sumele încasate ilegal au fost mai mici, 31.684 de lei în total. Cei care au încasat mai mulți bani în Consiliul de Supraveghere sunt Gabriel Dumitrașcu, Răzvan Purdilă, Dorin Spătaru, Daniel Naftali, Georgiana Porumbel și Alin Chițu. CE Oltenia a plătit 121.155 de lei, iar ANAF consideră că ar fi trebuit să plătească 90.866 de lei.
GESTIUNE
Acţionarii s-au întrunit în şedinţă şi pe data de 23 mai, când au refuzat să aprobe descărcarea de gestiune a membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere. Tot atunci, acţionarii au solicitat Directoratului şi Consiliului de Supraveghere „întocmirea şi punerea în aplicare a unui Plan de măsuri de eliminare a rezervelor exprimate în Raportul auditorului şi informarea acţionarilor asupra măsurilor şi termenelor de realizare a acestora”.