Minoră vaccinată cu serul greșit și în lipsa părinților. DSP face anchetă!

Este anchetă la un centru de vaccinare din Târgu Jiu după ce o minoră a fost vaccinată cu serul de la Johnson & Johnson, în loc de Pfizer, iar imunizarea s-a făcut în lipsa unui părinte ori reprezentant legal. Abia după ce a fost vaccinată adolescenta de 17 ani, cei de la centru și-au dat seama că e minoră. Direcția de Sănătate Publică Gorj a demarat o anchetă în acest caz.

Adolescenta de 17 ani a mers la centrul de vaccinare împreună cu o prietenă și mama acesteia din urmă. Era programată de câteva zile să se vaccineze și avea doar acordul verbal al părinților.

Joi, s-a prezentat la centru, a fost vaccinată, dar nimeni din centru nu a văzut că fata nu a împlinit încă 18 ani decât după ce i-a fost făcut vaccinul. Fiind minoră, ea ar fi trebuit să fie vaccinată doar cu Pfizer și doar în prezența unuia dintre părinți.

“Abia după ce au vaccinat-o și-au dat seama că nu avea 18 ani, că nu avea voie să se vaccineze fără părinți. Patru persoane de aici, de la centru, au avut buletinul ei în mână și niciuna nu a sesizat că ea nu avea 18 ani. Noi am venit cu mama mea. Părinții ei știu că ea a venit să se vaccineze, dar nu puteau veni. Mama ei este profesoară și nu putea veni. Eu am 18 ani, dar am venit cu mama. Ele nu au văzut, cu buletinul în mână, că prietena mea nu are 18 ani”, a spus Delia, tânăra care a însoțit minora la centrul de vaccinare.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a demarat o anchetă să vadă ce s-a întâmplat cu exactitate. Adolescenta urmează să împlinească 18 ani peste câteva luni. Din primele date, registratorul nu a observat că ea este încă minoră și nu poate fi vaccinată cu Johnson and Johnson, dar a îndrumat-o spre cabinetul medical. Eroarea a fost constatată abia după ce fata a fost vaccinată.

„A fost o eroare a registratorului care nu a observat vârsta solicitantului. Avem o echipă de control la acest centru. Din primele informații, persoana vaccinată are 17 ani și opt luni. A fost programată de o prietenă pe lista de așteptare pentru vaccinul Johnson & Johnson. A venit astăzi pentru vaccinare. Registratora nu a observat că are sub 18 ani și a fost îndrumată spre punctul de vaccinare. Avea nevoie de acordul părinților, acord care nu există decât verbal. A spus că avea acordul verbal al părinților, dar nu a spus în centru că este minoră. Dar asta nu este o scuză pentru că cei din centru, registratorul, nu au observat că are sub 18 ani și nu este eligibilă pentru vaccinul de la Johnson & Johnson, care este destinat persoanelor peste 18 ani. Putea să facă vaccinul de la Pfizer, dar cu acordul părinților”, a declarat Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Adolescenta a rămas câteva zeci de minute în centru, sub supravegherea cadrelor medicale și nu a prezentat vreo reacție adversă.

actualizare: Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați joi cu privire la faptul că o tânără de 17 ani, din comuna Bengești - Ciocadia, s-a prezentat la un centru de vaccinare din municipiul Târgu Jiu, urmare a unei programări din ziua precedentă, ocazie cu care a solicitat vaccinarea, aceasta optând pentru un vaccin care se administrează doar persoanelor majore, ceea ce s-a și realizat de către personalul centrului.

În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu, a comunicat IPJ Gorj.

Vizualizări: 4,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: