Ministerul Energiei: CE Oltenia, victima greşelilor de management. Ciobotărică îşi pune cenuşă în cap!

Ministerul Energiei a dat publicităţii marţi un nou comunicat de presă, al treilea, critic la adresa actualei, dar şi fostei conduceri a Complexului Energetic Oltenia. De data aceasta şi cu reacţia managerului interimar Laurenţiu Ciobotărică.

COMUNICAT DE PRESĂ

Grupul de lucru Lignit din Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră s-a reunit astăzi, 19 aprilie, la Ministerul Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. Membrii grupului de lucru au prezentat perspectiva de dezvoltare a sectorului lignit. Secretarul de Stat Corina Popescu le-a cerut membrilor grupului de lucru un material consistent care să poată sta la baza unei strategii de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia și a sectorului de lignit. Următoarea întâlnire a grupului de lucru Lignit va avea loc pe data de joi 28 aprilie, când membrii acestuia vor finaliza raportul cu privire situația sectorului.
Complexul Energetic Oltenia este victima unui șir lung de greșeli de management dublate de ingerințe în actul decizional și ambiții personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme. Am luat act de faptul că fosta conducere a adus compania pe marginea prăpastiei prin modul în care a înțeles să conducă activitatea, dar acest fapt nu scuză în niciun fel actuala conducere. Săptămâna trecută, după ce a eșuat în a prezenta planurile de redresare necesare companiei, am rugat conducerea CEO să revină la minister cu documentația completată. Și de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată. Chiar dacă pot înțelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alții în ani de zile, nu susțin indeciziile și fuga de responsabilitate în actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus și nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere. Dacă alegi să faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetică, atunci îți asumi pe deplin situația în care te găsești. Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia și așteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce privește viitorul companiei. CEO este o companie care are potențialul să își revină rapid financiar, are la îndemână instrumentele necesare, mai rămâne ca cei care conduc complexul să își asume și munca necesară. Nu avem de-a face cu o companie care să se îndrepte spre insolvență, ba dimpotrivă, așa că le cerem celor din conducere să dovedească faptul că merită că conducă societatea sau să se dea la o parte”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.

În cadrul discuțiilor purtate astăzi la Ministerul Energiei, Secretarul de Stat le-a transmis reprezentanților CEO că rapoartele care rezultă în urma acestor grupuri trebuie să fie niște materiale consistente, iar deciziile să se bazeze pe studii bine fundamentate. „Sunt convinsă că la Complexul Energetic Oltenia există specialiști mulți și buni pentru a face lucrul acesta. Prima ședință a fost o dezamăgire totală pentru mine. Trebuie să lucrați ca o echipă, iar raportul trebuie să fie destul de bine fundamentat, pentru dezvoltarea companiei. Măsurile nu înseamnă doar datul oamenilor afară. Aș dori să văd care este eficiența fiecărei măsuri aplicate. Cu cât sunt mai bine fundamentate strategiile, cu atât dezvoltarea este mai bună. Acestea sunt niște principii de management, pe care mi le doresc implementate și la dumneavoastră în companie. Vreau să văd unde ajungem, de ce este nevoie ca să ajungem acolo și ce măsuri trebuie să luăm ca să ajungem acolo”, le-a transmis Secretarul de Stat Corina Popescu membrilor grupului de lucru Lignit.

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, și-a asumat realizarea unui raport final profesionist, bazat pe un studiu serios asupra sectorului. „Recunosc că nu m-am implicat foarte mult în realizarea prezentării pentru săptămâna trecută și îmi asum toate criticile. Trebuie să facem o analiză din care să reiasă și problemele, și lucrurile care trebuie îmbunătățite. Este necesară, de asemenea, o comunicare mai bună cu ministerul”, a afirmat Laurențiu Ciobotărică în cadrul ședinței.

De asemenea, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia în grupul de lucru Lignit au solicitat extinderea grupului, prin cooptarea mai multor specialiști pentru finalizarea raportului cu privire la situația sectorului lignit.

În prezentarea făcută astăzi în Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, membrii grupului de lucru lignit au expus o analiză a activității Diviziei Miniere, pe zone de interes: zona Rovinari, zona Jilț, zona Motru, UMC Peșteana si UMC Husnicioara, cu măsurile necesare pentru dezvoltarea acestora.

De asemenea, din prezentarea membrilor grupului de lucru lignit rezultă că, având în vedere conjunctura actuală și viitoare a pieței, cantitatea de lignit prognozată a fi produsă de către CE Oltenia este de circa 23 de milioane de tone în 2016 și se va reduce până la 18,6 milioane de tone în 2020. În aceasta cantitate s-a prognozat vânzarea unei cantităţi de 2 milioane tone pe an către clienți externi, cu excepția anului 2020, când a fost luată în calcul o cantitate de 0,9 milioane de tone. În aceste condiții se estimează venituri din vânzarea cărbunelui de circa 113 milioane de lei pe an până în 2019 și de 50 de milioane de lei în anul 2020.

Obiective ale activităţii miniere din cadrul CEO (Divizia Miniera), prevăzute de membrii grupului de lucru lignit sunt:

1. Stabilirea unui program de reorganizare și restructurare a activităţii miniere cu scopul de a reduce costurile şi de a îmbunătăţii eficienţa operaţională.
2 Îmbunătăţirea accesului la terenurile libere de sarcini tehnologice din fața fronturilor de lucru pentru excavatoarele din prima treaptă de lucru la UMC Jilţ Nord, UMC Jilţ Sud, UMC Tismana, UMC Pinoasa, UMC Roşia.
3. Analiza modernizării echipamentelor tehnologice realizate până în prezent și continuarea modernizării fluxurilor tehnologice în vederea creşterii fiabilităţii și performanțelor acestora.
4. Desfăşurarea activităţii miniere în condiţii de conformare la normele impuse de legislaţia de mediu în vigoare.
5. Examinarea posibilităţii de introducere a unor tehnici alternative de reducere a poluării.
Grupul de lucru lignit se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, când membrii acestuia vor prezenta raporul final cu privire la starea sectorului lignit.

La întâlnirea de astăzi, 19 aprilie, au participat: Corina Popescu – Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului pentru activitatea minieră, Dana Barbu – DGPE Ministerul Energiei, Bogdan Stănescu – DGPAPSE Ministerul Energiei, Sorin Găman – Ministerul Economiei, Dan Gheorghiu – ISPE, Laurențiu Ciobotărică – director interimar CEO, Daniel Antonie – director Divizia Minieră CEO, Viorel Popescu – director ICSITPML SA, Vasile Oprea Scortariu – inginer CEO.

Sursa: Comunicat Ministerul Energiei

Vizualizări: 4,826

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: