Minerii reclamă la ministrul Energiei că nu au șuruburi și vaselină
Situație critică în carierele CE Oltenia. Minerii spun că nu au de niciunele, de la vaselină sau șuruburi până la role și alte piese de schimb. Liderii sindicali s-au plâns direct la ministrul Energiei, Toma Petcu, căruia i-au spus că sute de referate făcute de șefii de cariere sunt blocate la conducerea CE Oltenia, care nu alocă sumele necesare, deși societatea are profit. Directorii de cariere neagă existența acestor probleme și nu înțeleg de ce liderii de sindicat le semnalează ministrului și nu conducerii companiei.
Lipsuri în carierele CE Oltenia există de ani buni, asta pentru că sumele alocate de companie an de an au fost infime comparativ cu necesarul real din unități. Pe lângă asta, și utilajele sunt uzate și nu s-a investit pentru achiziția altora noi. În ultimii ani, mai multe excavatoare s-au defectat în timpul funcționării, tocmai pentru că sunt vechi, unele dintre ele fiind în funcțiune și de o jumătate de secol. Liderii sindicali spun că și procedurile de achiziție sunt greoaie și au cerut ministrului Energiei să simplifice procedurile. I-au transmis oficialului, printr-o postare pe Facebook, că în unitățile miniere lipsesc foarte multe materiale, fără de care lucrul nu se poate desfășura în condiții de siguranță. „În momentul de față în carierele din cadrul CE Oltenia sunt sute de referate pentru achiziționarea de diferite materiale necesare procesului de producție, dar, din păcate, sunt blocate în birocrația legislativă la nivelul companiei și noi, cei ce lucram în producție, nu avem cele mai elementare materiale, adică: role, vaselină, șuruburi, etc., nemaipunând în discuție că 70% din subansamblele utilajelor au o uzură foarte avansată, punând în pericol siguranța personalului și a utilajelor din carierele miniere și termocentrale”, au transmis ministrului Petcu reprezentanții Sindicatului EMC Roșia.
Căldărușe (SMEO): O lipsă totală de absolut orice
Sindicaliștii au cerut ministrului să aloce bani la CE Oltenia, în regim de urgență pentru revizii la utilaje și achiziția de materiale. Au scos în evidență și faptul că salariații din companie „au lucrat mult sub norma de personal, cu utilaje și instalații aflate sub un nivel tehnic minim, și cu salarii foarte mici față de munca depusă”, se mai arată în solicitarea sindicatului.
Și liderii Federației Univers spun că situația este gravă în cariere în ceea ce privește aprovizionarea cu materiale. „Eu am spus-o demult. E mult mai gravă. Situația e groaznică și în cariere, și în termocentrale. O lipsă totală de absolut orice, de cele mai elementare lucruri. Am avut discuții cu cei din conducerea companiei de foarte multe ori și continuu”, a precizat Gabriel Căldărușe, vicepreședintele Federației Univers și președinte al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).
Director: Nu sunt probleme atât de grave
Șefii din minerit spun că situația nu este atât de gravă pe cât lasă de înțeles sindicaliștii. Admit că sunt probleme în ceea ce privește achiziția necesarului de vaselină în cariere, după ce contractul cu furnizorul a expirat, dar spun că asta nu înseamnă că nu există la atelierele carierelor. „Mai sunt, poate, sincope de câteva zile până apar anumite subansamble, se mai întâmplă. Dar nu este ceea ce spun ei. Se referă la vaselină. A fost un contract care într-adevăr a expirat și acum este în derulare procedura pentru un alt contract, probabil o mai dureze 2 săptămâni, dar nu o să fie probleme deosebite. O să redistribuim, de pe unde este, până vine la noi și după aceea returnăm. Nu sunt probleme atât de grave. Mai apar probleme legate și de timpul în care fac referatele, și de modul în care fac solicitările. În ultimul timp s-au cam rezolvat problemele, nu sunt probleme deosebite cu ce spun ei, că n-au șuruburi. S-au învățat să vorbească”, a comentat Iustin Ioniță, directorul EMC Roșia-Rovinari.
Directorul exploatării nu înțelege de ce sindicaliștii au cerut ministrului să ia măsuri. „Trebuia să fi discutat la nivel de companie sau măcar să fi venit la nivelul nostru, de EMC, la nivel de carieră. Au avut comisia de SSM (securitate şi sănătate în muncă – n.r.) de la Roșia marți, la mine nu a ajuns vreun document din care să reiasă că nu au asemenea materiale. Părerea mea este că vor să ajungă undeva și au găsit o chestie de care să se lege, să inflameze pe toată lumea că n-au nici vaselină, nici șuruburi. Dacă făceau referat și veneau, erau înaintate și erau cumpărate pe direct, dacă chiar era situația așa”, a precizat directorul Iustin Ioniță.